Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kennel Elfåsens fick fin utmärkelse

Karin och Gunnar Näslund, som äger kennel Elfåsens i Fagernäs, har fått det finaste priset man kan få som hunduppfödare. Svenska Kennelklubben har belönat deras insatser med Hamiltonplaketten.

Rasen som Näslunds föder upp heter Norsk älghund, grå, och det var sju år sedan sist en gråhunduppfödare tilldelades Hamiltonplaketten, Svenska Kennelklubbens förnämsta utmärkelse för uppfödare.

– Det var en väldig överraskning när vi fick veta det. Man blir lite halvmallig, skrattar Gunnar Näslund. Nej, men vi blev väldigt glada.

Gunnar Näslund är jägare och det han gillar med rasen är bland annat att hundarna är mindre och behändiga. Det är inget problem att få två, tre stycken in i bilen. Med en stor jämthund är det inte lika lätt. Men de är också sällskapliga och framför allt är de duktiga jakthundar. När hundarna ska paras tittar Gunnar Näslund, som själv är jaktprovdomare, främst på resultaten i jaktprov när han väljer hane.

Kennel Elfåsens startade 1984 och under åren har det blivit många kullar med totalt över 60 valpar. Och fler lär det bli, Gunnar Näslund har redan beställningar och Lina ska paras en gång till.