Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kemikalier kan förgifta dricksvattnet

Efter att farliga kemikalier upptäckts i dricksvatten runt om i landet uppmanar Livsmedelsverket alla kommuner att testa sitt vatten. Även i Ljusdal finns risk för att gifterna förekommer.

Annons

Kemikalier som finns i brandskum och som kan vara skadliga för vår hälsa har hittats i dricksvattentäkter som ligger i närheten av flygfält eller brandövningsområden. Livsmedelsverket kallar upptäckten för "en tickande miljöbomb", och uppmanar nu alla kommuner att ta kontakt med sina dricksvattenproducenter för att se om de är påverkade.

Kemikalierna, som är så kallade högflourerade ämnen, är förbjudna sedan 2003, men enligt livsmedelsverket är de väldigt långlivade i naturen.

På Ljusdal Vatten har man enligt kommunen inte tagit några vattenprover för kemikalierna ännu. I Ljusdals kommun finns en brandövningsplats i anslutning till Åkerslunds återvinningscentral, men på kommunen har man bedömt att den närmaste vattentäkten, som finns i Borr, ligger för långt bort för att vara i farozonen. Men den vattentäkt som stängts på grund av förgiftning i Uppsala ligger så långt som en halvmil från brandövningsområdet. Från Åkerslund till Borr är det ungefär tre kilometer.

Förutom räddningstjänsten som använt skummet vid sina brandövningar, pekas flygvapnet ut som en bov i dramat, och de militära flygfälten räknas som en farozon.

Enligt Ulrika Lundmark på kommunens miljöenhet så använder brandkåren i första hand vatten i sina övningar, och inte brandskum. Dessutom har de oljeavskiljare som ska skydda grundvattnet från föroreningar vid övningarna. Hon bedömer också att grundvattnets flöde troligtvis inte går förbi Åkerslund.

På Livsmedelsverket försöker man nu genom enkäter till kommunerna att kartlägga problemet för att ta reda på hur omfattande det är.

– Dessutom blir uppmaningen till kommunerna en extra påstötning för att visa att det här är ett angeläget problem. Sedan är det upp till varje enskild vattenanläggning att åtgärda problemet, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.