Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaxigt och kantigt på Langsbo

När Langsbo konsthall slår upp den gamla logdörren för tredje sommaren, är det en tämligen kaxig utställning som väntar besökaren – Gävlekonstnären Mats Petterssons blandtekniker kan inte sägas vara publikfriande.

Han bor i Gävle, där han har sin ateljé hemma i villan, och trots att han är representerad i kommuner runt om, och ställer ut 3–4 gånger per år, är det sällan Mats Pettersson har utställningar norr om hemstaden. Men nu är det dags för denne akvarellist, som han själv säger sig vara, att ställa ut i en mer nordlig del av hemlänet.

– I varje målning finns åtminstone någon eller några detaljer i akvarell. Jag kan till och med peka ut dem! säger han.

Vernissagen, som sker den ljusaste dagen på året, smittar av sig litet. Ljuset dominerar i flera av målningarna, även om det förvisso finns både dova nyanser, mörka skuggor och blodröda bilder. Här är kantigt och rått, respektlöst och kaxigt: grova penseldrag, tunna linjer, guld och tidningsrubriker. Det märks att Mats Pettersson gillar att jobba med händerna. En period jobbade han med silver – men numera är det mest måleri och en del skulptur.

– Ungefär 20 procent av det jag gör bevarar jag. En del skär jag sönder och använder delar av, gör collage.

– Jag kan bli så avundsjuk på dem som bestämmer sig för att måla exempelvis naturmotiv. För mig handlar det om att börja måla och sedan förstärka det jag hittar. Problemet är att lyfta fram det utan att ödelägga. Jag vill att du ska upptäcka det du inte söker i mitt måleri.

Utställningen har vernissage den 21 juni och pågår till och med 12 juli.