Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katter en sanitär olägenhet

Jag vill belysa ett problem som ingen talar om: Löst springande katter är en stor sanitär olägenhet för alla, skriver Britt-Marie Svensson.

Annons

Utom för kattägare själva. Katter markerar revir. Inget annat husdjur skulle väl tillåtas av sina ägare eller av lagen att dagligen kissa på grannars broar, altaner, ytterdörrar, sittdynor, mattor, uthängda textilier, hundbäddar, partytält och så vidare. Eller att springa, ligga, repa och kissa på bilar utan åtgärd. Även källare om det står öppet.

Katter är nyfikna och springer gärna in och lägger sig i sängar om man har en öppen dörr. De lägger sig även i barnvagnar. Hur äckligt som helst, tänker på allergi, eventuella fästingar och kattloppor, smutsiga tassar och katthår som hamnar i barnvagnen. Mycket obehagligt. De förser sig gärna med tillfälligt utställd mat.

Ingen vågar väl låta sina barn leka i sandlådan, för då är risken stor att barnen stoppar kattbajs i munnen. Fy så äckligt.

Man hävdar att det är katternas naturliga beteende att gå lösa. Men så är det väl med alla husdjur från början! Jag lovar att man har stort tålamod med grannens katter på grund av grannsämjan, oavsett om det är i stan eller på landet.

Kattsamariten skulle inte behövas, med folk som tar hand om andras katter plus eventuellt hyrda lokaler, som jobbar ideellt. Så kallade vildkatter kan mycket väl ha en ägare inom en mils radie och det är inget ovanligt att katter är borta en hel sommar, men återvänder hem på hösten, när de vill in i värmen.

Det är ett återkommande ärende hos miljökontor. Ska de verkligen använda sin arbetstid till att jaga kattägare? Med våra skattemedel! Med samtal, utskick och besök. Tillhandahålla till exempel kattskrämmor etcetera som ändå inte leder till någon förändring så länge lagen är som den är.

Skulle de egna katterna kissa och bajsa lika mycket på den egna broaltanen som de gör hos grannar, då skulle ingen ha katt. Tro mig.

Så här kan det inte få fortsätta. Det är kränkande och respektlöst som det är i dag, men problemlösningen är så enkel.

Lösa katter är en kvarleva som inte hör hemma i vårt moderna samhälle, där vi alla eftersträvar att ta hänsyn till varandra och som ingen ska behöva acceptera.

Britt-Inger Svensson

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel