Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katolsk påsk en dag för tidigt

På påskafton var det katolsk påskmässa i Ulrika Eleonora kyrka. Egentligen ska mässan firas först på söndagen, men bristen på katolska präster stämmer till kompromiss.

Pater Felix Ogbuagu kommer från Sankt Pauli katolska församling i Gävle. Nu packar han upp ljus, prästkläder, nattvardskalk och allt annat som behövs till gudstjänsten ur två mindre resväskor. Sedan ber han församlingen om ursäkt för att han kommit sent.

Han har kommit körande direkt från en påskmässa i Sörforsa. På söndagen ska han hålla gudstjänst i Gävle, Sandviken och Bollnäs. Som en av två katolska präster i hela Gävleborgs län är han en upptagen man.

– Det är stressigt, men jag gillar det. Vi gör ett arbete för Gud. Som jag sa i predikan, så får man inte ge upp, säger Felix Ogbuagu.

Predikan i fråga sker på engelska, och här får pater Ogbuagu ursäkta sig igen.

– Får jag predika på engelska, eller kanske "svengelska"? jag har bara varit här i ett år, säger han.

Söderhamns katoliker lånar Ulrika Eleonora kyrka en gång varannan vecka för att hålla mässa. Påskmässan ska egentligen hållas på påskdagen, påskafton är bara en av de sorgliga dagarna mellan Jesus död och uppståndelse. Men med det pressade schema som prästerna har får man lov att tumma lite på principerna.

– I dag är egentligen den värsta dagen som finns. Det är inte riktigt en dag då man ska sitta hemma och äta godis, säger Sebastiano Ferraú halvt på skämt.

Han är läkare på Söderhamns sjukhus, och har även tagit på sig rollen som informell församlingsassistent bland katolikerna i staden.

– Jag håller kontakten med kyrkan och hjälper prästen så mycket jag kan. Men jag är inte religiöst utbildad, säger Sebastiano Ferraú.

Sedan han flyttade till Söderhamn har han gjort en del ansatser att väcka liv i det katolska samfundet, bland annat genom en facebook-grupp.

– Jag tror att det är ganska många katoliker i Söderhamn, men det är väl inte så många som kommer i kyrkan. Tiderna för mässorna är inte så enkla för alla, säger Sebastiano Ferraú.

Camilla Darakje brukar dyka upp någon gång på de katolska gudstjänsterna i Ulrika Eleonora kyrka. Nu är hon här med sina föräldrar och sina två små barn.

Hon är uppvuxen med både det katolska påskfirandet och det sekulära som är mer vanligt i dagens Sverige. Så stor skillnad är det inte heller, det är en familjehögtid där gemenskapen är viktig.

Men i dag ska inte Camilla Darakje göra något särskilt efter mässan.

– I morgon äter vi familjemiddag, säger hon.