Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrofala följder för Japan

De som läser denna sida regelbundet vet att jag framfört mina kunskaper om vad som skett i Japan och Fukushima efter dels jordbävningarna och tsunami där i mars flera gånger. Min åsikt är denna och jag framför den i dag med skärpa – att denna japanska katastrof är den största katastrof som skett mänskligheten historia.

Annons

Vad som där hände för nu ett halvt år sedan är något enormt. Tre kärnkraftreaktorer har totalt brunnit samman, en av härdsmältorna har gått ner i jorden. Reaktortankar har sprungit läck, och förvaringen av uttjänt med höggradigt radioaktivt bränsle har brunnit samman i stora klumpar på 1 000-tals ton.

Utsläppen av radioaktiva partiklar är i en storlek som ofattbar och nu närmar sig 500 gånger värre än Tjernobyl. Hela norra Stilla havet är förgiftat av utsläppen, och delar av den nordamerikanska kontinenten har mycket stora nedfall av utsläppen. Mjölk i Kalifornien innehåller radioaktivt jod och cesium.

De senaste uppgifterna gör gällande att flera hundra miljoner människor kommer att dö av denna katastrof inom de kommande åren. Just det flera hundra miljoner människor kommer att dö, ingen felskrivning utan säkra uppgifter från mycket seriösa källor.

Hela norra halvklotet har blivit förgiftat av utsläppen från Fukushima, men detta vill man ännu inte erkänna från berörda myndigheters sida. Många ställer sig frågan varför? Svaret på detta är följande – om en politiker eller högre tjänsteman skulle berätta inför ett uppbåd journalister hur det verkligen förhåller sig är den första fråga som ställs följande – vad gör ni åt det här då.

Svaret är att det finns ingenting man kan göra på kort och mellanlång sikt. Detta är den ohyggliga sanningen. Tjernobyl 1986 var övertäckt efter tio dagar, och ändå blev det en enorm olycka. I Fukushima här är inget övertäckt ännu efter sex månader, och då är detta tre härdsmältor plus allt utbränt uran som fanns i vattentankarna som torkade ut och där uranet smalt ihop till stora knölar. Här kommer det att ta mellan 50–100 år innan man stoppat utsläppen.

Vad har vi då att vänta oss – jo i Japan börjar nu fakta att komma fram och likaså i USA vilket gör att denna katastrofs omfattning kommer att bli känd.

I Japan finns i dag 55 kärnkraftsreaktorer men färre än 20 kan användas efter jordbävningen, och det talas nu om att den nytillträdde Premiärministern i Japan kommer att föreslå en total avveckling av kärnkraften i Japan på samma sätt som Tyskland beslutat om.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel