Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina O'Nils: Varför kan inte de intresserade betala på andra sätt än genom skattesedeln?

UPPDATERAD) I Bollnäs pågår kampen om en bandyhalls vara eller icke varande.

Kommunfullmäktige ska i maj ta ställning till bygget. Trots att det kan finnas utvecklingsbehov för exempelvis skolan och vården är det alltså tänkt att miljoner pumpas in i ett projekt för att, i likhet med många andra kommuner i landet, stärka varumärket – på skattebetalarnas bekostnad.

Hallen är dessutom försenad, eftersom man har insett att den skulle bli för dyr. Namnlistor har upprättats av de lokala Moderaterna för att medborgarna ska få rätt att säga ja eller nej till projektet. Att invånarna ska få besluta kring sådana speciella utgiftsposter är rätt och bör tas på allvar.

Projektet beräknas kosta 95 miljoner kronor. Men då är inte årliga driftkostnader eller oförutsedda utgifter inräknade. Sådana har nämligen en tendens att sticka iväg.

Det har Martin Borgs, dokumentärfilmaren som driver ett slöserimuseum i Dalarna, tittat på. Han skriver boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar (Hydra förlag) bland annat om Kristianstad kommun som 2007 beslöt att bygga en ny arena för 250 miljoner kronor. Bara ett halvår senare insåg man att kostnaden hade skenat till 330 miljoner – och att det kostar 30 miljoner om året att driva arenan. Därför kände sig kommunen tvungen att höja skatten med 60 öre per hundralapp, vilket gör att Kristianstad har en av Skånes högsta kommunalskatter.

Arenabyggande för att sätta kommuner på kartan har närmast blivit vår tids sjuka. Det bör inte vara stora sportarenor som prioriteras, utan i stället en bra skola, sjukvård och växande företagsamhet som skapar fler jobb.

De som argumenterar för ett bygge av hallen säger saker i stil med att bandy har ett värde utanför resultatsiffror, att det är en kultur för Bollnäs.

Må så vara, men om intresset för bandy är så pass stort varför tvingas då alla i kommunen vara med och betala? Varför kan inte de intresserade tillsammans arbeta för att finansiera hallen på andra sätt än genom skattsedeln?

Tack vare småföretagandet och den starka industrin står sig Gävleborgs län förhållandevis bra efter finanskrisen, men det finns problemområden och underskott som måste tas på allvar. För att Bollnäs inte ska falla i samma fälla som exempelvis Kristianstad och många andra arenabyggande kommuner bör man tänka om.

En bandyhall må ha ett starkt symbolvärde, men det motiverar inte för kommunen att resonera kosta vad det kosta vill utan att medborgarna får säga sitt.