Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina O'Nils: Trots motvinden i ett finanskrisande Europa märks förändringsvindarna i hälsingeluften.

Konjunkturen i regionen har gjort uppsving i jämförelse med exempelvis Gästrikland och andra delar av landet, mycket tack vare småföretagandet och den starka industrin.

Men det är ändå nödvändigt med fortsatt förbättring – och den skapas bäst genom enklare regler, öppnare arbetsmarknad och mindre stödpolitik.

Många är rädda för att Sveriges mindre bygder kommer att dö ut, eftersom det är vanligt att människor flyttar till storstäder som Stockholm för att nå ett större utbud av arbeten. Men läget är inte så illa som det ofta målas upp. Under förra året flyttade omkring 39 000 personer till Hälsingland och 34 000 lämnade. Trots det har avfolkningsfrågorna diskuterats på politisk nivå sedan slutet av 1930-talet och lösningsförslagen handlar i hög utsträckning bara om att ge konstgjord andning.

Men landsbygden kan få landsbygden själv att leva, utan livräddningsförsök utifrån. Det finns resurser och intresse inifrån orterna och det måste bättre tas till vara på.

Bidragen för kompetensutveckling, innovation och infrastruktur ger sällan effekt, skriver tidningen Riksdag & Departement (5/8). Det går oftast inte att skapa hållbara lösningar genom att enbart kasta pengar på problemen. I stället behöver effektiviteten höjas för hela landsbygdens och landets näringsliv.

Såhär ett år innan valet börjar samtliga partier tala sig varma för det ganska så övergripande begreppet: landsbygdsfrågorna. En del partier ropar på fler bidrag och stöd, medan andra så smått börjat skissa på lösningar för minskat regelkrångel. Detta rör främst eget företagande och lägre trösklar in på arbetsmarknaden genom bland annat lägre arbetsgivaravgifter. Det är där politiskt fokus behöver läggas.

Genom att göra det mindre kostsamt än det är i dag att anställa unga och invandrare skapar man en rörligare arbetsmarknad där fler kan få jobb. Enklare regler för företagande som gör det enklare att starta eget möjliggör för fler att bo och verka på landsbygden utan att behöva flytta till stan. För vi ska inte prata stödpolitik för landsbygdens överlevnad, utan möjlighetspolitik för landsbygdens utveckling.

Det blåser förändringsvindar i Hälsingland och konjunkturen ser bra ut just nu, men den kan bli ännu bättre genom att lägga resurserna rätt. Det är något som alla regioner och kommuner i landet bör eftersträva för att varje invånare ska kunna känna sig hemma.

Katarina O’Nils är poet och skribent från Hälsingland, verksam i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som borgerlig ledarskribent och politisk sekreterare.