Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina O'Nils: Tanken att alla ska ha råd att bo i hyresrätt må vara god, men i praktiken är det alltför många som hålls utanför genom årslånga kölistor.

Nytt år med nya möjligheter, och många som börjar på nya arbeten och utbildningar. Tyvärr är det inte alltid enkelt att få boende om en sådan förändring innebär flytt, vilket leder till att alltfler unga väljer att bo kvar hemma hos sina föräldrar för att slippa konfronteras med den svenska bostadsmarknaden.

Tydligast är det i Stockholm. Hyresgästföreningen visar i en ny rapport att 23 procent av svenskarna i åldern 20-27 år bor kvar hos sina föräldrar, medan motsvarande siffra år 1997 var 15 procent (SvD 13/1).

En stor del av dessa säger att de hade valt att flytta till egen bostad om de hade haft möjlighet. De som inte bor kvar hos föräldrarna brottas i stället med otrygga lösningar när hyreskontrakt blivit mer och mer av en handelsvara. Den svarta hyresmarknaden beräknas till omkring en miljard kronor, bara i Stockholm.

I Gävleborgs län ligger befolkningstillväxten på en relativt liten ökning (507 personer under 2012, enligt Boverkets hemsida) varje år, men problem med att hitta bostad finns i hela landet. Med Sveriges snabba urbaniseringstakt är efterfrågan ofta störst i de centrala delarna, och sju av länets tio kommuner redovisade bostadsbrist i centralorten under förra året. Även om det förstås inte är att jämföra med vare sig befolkningsökningen i Stockholms län, drygt 35 000 personer år 2012, eller bristen på boenden.

Det är dyrt och svårt att få tag i hyreslägenheter, trots att de borde vara mer tillgängliga än bostadsrätter. Detta beror till stor del på att vi har en kraftigt institutionaliserad hyresgäströrelse som kontrolleras av ett korporativt system för hyresförhandlingar – trots att riksdagen redan 1969 avskaffade hyresregleringen i Sverige.

Tanken att alla ska ha råd att bo i hyresrätt, även i de mest attraktiva lägena må vara god, men i praktiken är det alltför många unga, arbetssökande och nyanlända som hålls utanför genom årslånga kölistor. Ibland till och med generationslånga.

Försök att skapa förändring görs. I december släpptes en rapport av Fastighetsägarna med förslag för en långsiktig förändring av hyresmarknaden. Man vill bland annat öka transparensen och ge möjlighet för hyresvärden och -gästen att friare avtala hyra för nyskapade lägenheter och komma överens om en årlig förändring i hyran, kopplad till index. Det är bra, men räcker det?

En mer omfattande avreglering skulle kunna bidra till ökad nyproduktion av bostäder, kortare köer, minskad svarthandel och göra så att färre hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Om det kombineras med sänkt byggmoms och enklare regler för nybyggnationer får vi en mer flexibel bostadsmarknad. Det skulle göra det lättare för fler att skaffa en egen bostad och slippa känna sig tvingade att bo kvar hos föräldrarna eller vara tvungna att gå genom otrygga, svarta avtal.