Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina O'Nils: Finns sanningen om alkoholfrågan i vinet?

EU är den region i världen där det dricks mest alkohol per capita.

Det enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Oavsett vad man tycker om det så dricker 9 av 10 vuxna i Sverige alkohol (IQ.se). Finns det skäl att göra något? Är det i så fall upp till varje enskild person eller något staten bör kontrollera?

Sådana frågor diskuterades under ett seminarium i fredags med temat klassiska tänkare om alkoholfrågan anordnat av tankesmedjan Nocturum. De hade samlat Carl Cederberg, Jesper Ahlin och Petter Nilsson att skriva och presentera texter om alkoholfrågan i Sverige i dag – utifrån Sokrates, John Locke och Karl Marx.

Carl Cederberg, lektor i filosofi vid Södertörns högskola, inledde med Sokrates balanserande mellan passionen (vinet) och förnuftet. Med rätt blandning ansåg Sokrates att man bäst kunde förstå och leva sitt liv. Balansen att hålla det lagom bör vara varje enskild individs rätt och skyldighet, anser i sin tur Locke. Enligt Jesper Ahlin, magisterstudent i praktisk filosofi, skulle han ha argumenterat för att vårt Systembolag inte är moraliskt rätt, eftersom vi inte bör ha en förmyndarstat som gör valet åt oss.

I höstas föreslog regeringen en höjning av skatten på vin och öl med sju procent och starkspriten med en procent. Benägenheten att höja skatten på alkohol finns hos flera partier. Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, säger att hon troligen skulle vilja höja alkoholskatten ännu mer.

Det finns samtidigt en oro för att prishöjningen ökar smuggling av sprit. Men folkhälsominister Maria Larsson tonar ned risken och finansminister Anders Borg säger att det är bättre att arbeta än att supa (Ekot 14/9).

Absolut, men är det inte bättre att låta varje enskild person avgöra det i stället för att staten gör priset riktigt högt för de som ändå fortsätter att konsumera alkohol?

Sveriges alkoholpolitik syftar till att från centralt håll minska alkoholkonsumtionen för att främja folkhälsan. Men när man exempelvis lägger på skatt för att höja priset finns tydliga indikationer på att svarthandel och smuggling ökar.

Finns sanningen om alkoholfrågan i vinet? Vilken av filosoferna är mest lämpad att tycka till om alkoholpolitiken i Sverige i dag?

Förmodligen ingen av dem. Men resonemangen kan stärka debatten, inte minst nu i supervalåret när politiken ofta hamnar i centrum. Oavsett fråga är det bra att, som under fredagens seminarium, ta ett steg tillbaka och fundera över om det verkligen alltid är politiska beslut som skapar bäst förutsättningar för oss i vår vardag.