Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina O'Nils: Amen, hen då?

Sedan årsskiftet kan du välja om du är tjej, kille eller annat när du skriver in dig i Svenska kyrkans unga.

Det könsneutrala tillägget i medlemsblanketten har väckt starka reaktioner. Men i stället bör initiativet ses som en positiv utveckling för ett friare, mer tillåtande Sverige.

Anna Fenerström, medlem i frikyrkan Södermalmskyrkan i Stockholm, är en av dem som ogillar annat-rutan. Hon har sagt i en intervju med Sveriges Radio P3 (5/3) att kyrkan har Bibeln som källa och där står det att Gud skapade människan till man och kvinna. Där finns inget utrymme för någon annan tolkning.

Amen, hen då?

Amanda Carlshamre och Johan Boj Garde, förbundsordförande och vice förbundsordförande i Svenska kyrkans unga, skriver i en debattartikel i Kyrkans tidning (20/2) att förändringen med medlemsregistren ska signalera att även människor som känner att de inte passar in eller inte vill definiera sig som han eller hon är välkomna. Gott så!

Sverige är ett sekulariserat land som oftast visar tolerans för olika kulturer, levnadssätt och trosuppfattningar. På många sätt ligger vårt samhälle i framkant – men vi använder oss ändå ofta av förhållandevis omoderna traditioner som bygger på en enda kyrklig samhällstolkning. Den kan i vissa fall skada dem som inte passar in i normerna.

Ända tills i fjol har vi tvångssteriliserat människor som bytt kön i ett slags upprätthållande av könsnormerna. Sverige var första land i världen att lagstifta i frågor rörande fastställande av könstillhörighet och under de 40 år som har gått beräknas drygt 500 personer ha genomgått könskorrigeringen, trots den psykiska och fysiska påfrestning detta innebär. Det är inget smickrande världsrekord. Tyvärr går övergreppen längre tillbaka än när lagen instiftandes 1972.

Mellan 1934-1975 var steriliseringar väldigt vanliga i Sverige. Nära 63 000 personer ska ha gått igenom ingrepp av rashygieniska, sociala eller medicinska orsaker – under tvång. (SvD 5/3 2012) Det är skrämmande, men också viktigt att påminna sig om för att undvika att det upprepas.

Huruvida människor väljer att definiera sig som en Adam eller Eva, eller inte, bör inte vara något för staten, eller tidigare statskopplade Svenska kyrkan, att avgöra. Så länge det inte skadar andra bör det vara upp till var och en att själv välja hur man lever sitt liv.

Annat-rutan i Svenska kyrkans ungas nya medlemsblanketter är därför ett steg i rätt riktning för ett modernare och friare samhälle.