Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina debuterar som författare

Nu i dagarna har Katarina O'Nils Franke från Undersvik gett ut romanen "Kollisionen". Romanen kom till under året då hon studerade på Bollnäs folkhögskola.

"Kollisonen" utspelar sig på Café Storken i centrala Uppsala, från öppningstid till stängning. Tre män, som inte känner varandra, tycks älta samma sak – om det förgångna och livets vägval.

– Jag valde att skriva om män, till del för att distansera mig själv och mina tankar. Jag är övertygad om att alla någon gång har känt en oro för att välja väg, både när det gäller studier och karriärväg, säger Katarina O'Nils Franke.

Även Katarina har många gånger tvekat om skrivdrömmarna går att förverkliga.

– Det låter som en klyscha, men jag har alltid velat skriva. Det är mitt andningshål så att säga. Däremot har jag inte alltid trott att det skulle vara möjligt. Många har gett mig rådet att studera juridik eller ekonomi för att få ett bra jobb. I stället har jag läst de kurser som har lockat mig och det har också gått bra, säger hon.

Katarina är född och uppvuxen i Undersvik och på gymnasiet läste hon IB-programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Därefter studerade hon kurser i Stockholm och Uppsala för att sedan läsa den ettåriga skrivarlinjen på Bollnäs folkhögskola. Det var på folkhögskolan som den första versionen av boken "Kollisionen" blev till.

Som student i Uppsala var Katarina också redaktör åt Gästrike-Hälsinge nations tidskrift Ghasetten. Numera arbetar Katarina som redaktionssekreterare i Axess. På lediga stunder fattar hon pennan och skriver, både poesi och manus till det som är tänkt som roman nummer två. För att samla nya idéer iakttar hon ofta andra människor beteenden.

– Jag studerar och noterar. Den stora inspirationen är att se hur andra beter sig i vardagsnära situationer. När jag själv skriver tar gärna avstamp från vardagen och dess problem för att lägga in magiska inslag och bryta rutinen. Det ska finnas en spänning, säger hon.

Boken gavs ut den 13 augusti på Visto förlag. Men redan 2010 började Katarina ge liv åt romanen som heter "Kollisionen".

– Jag hade studerat i Uppsala och det centrala kaféet var en social mötesplats för studenter. Till ett kafé är alla välkomna, det är både socialt och det går att dra sig undan. En perfekt miljö för att skildra en handling.

"Kollisionen" har tidigare spelats som kortversion på Uppsalateatern Blanca och nu ligger den färdigtryckt i sin helhet och väntas på att bli läst.

– Det känns jättebra! Jag har egentligen inte förstått det än, det känns lite nervöst att se hur det mottas, säger Katarina O'Nils Franke.