Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärvt för nya elektriker

Konjunkturen slår hårt mot de nyutbildade elektriker som vill ha en lärlingsplats. Få företag är beredda att ta emot dem.

– Det är svårt med lärlingsplatser för elektriker nu, säger Hans Johanson på elteknikprogrammet på Bromangymnasiet.

Eleverna som går tredje året är medvetna om problemet.

– Jag tar det som finns, jag vill bli klar, det går inte att börja som elektriker om du inte gjort lärlingstiden, säger Hans Wåhlander. Företagen vill att du ska komma ut så snabbt som möjligt efter utbildningen, så att du inte hinner glömma.

I år har 202 nyutexaminerade elektriker fått lärlingsanställning runt om i landet, att jämföra med 1 323 förra året i augusti, det visar statistik från elbranschens centrala yrkesnämnd.

Orsaken är krisen. När personal varslas och friställs, är det få som anställer en lärling.

– Konsekvensen av det här blir att det finns stor risk att de aldrig kommer in i yrket, kunskap är en färskvara, säger Arne Dufåker, biträdande förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

– Vi vill att branschen tar ett större ansvar och ser till att det blir en jämnare fördelning, annars har den ingen beredskap när det väl vänder, säger han.

På byggförmedlingen, där elektrikerna ingår, konstaterar byggförmedlare Tommy Olsson läget.

– Vi får inte en förfrågan om elektriker, säger han. Tyvärr gör den finansiella krisen och företagens ovilja till att investera i anläggningsprojekt att det ser ut så här.