Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kartläggning: Asylboendena ger över 150 jobb

En rundringning visar att privata asylboenden ger runt 150 personer jobb i Hälsingland. Dessutom blåser de liv i föreningar, kyrkor och studieförbund.

Läs också: Notan till Migrationsverket: Minst 200 miljoner

Effekten av asylboendena i Hälsingland är tydlig: de ger jobb på orten och skapar praktikplatser, de väcker stort engagemang både hos privatpersoner och i föreningar och de tillför ökad lokal kompetens.

Eric Persson, som driver asylboende med plats för 400 personer i Vågbro, räknar med att runt 20 personer sysselsätts där, räknat på årsbasis.

– Det går lite i vågor över tiden, säger han.

Med externa tjänster blir det ytterligare fem personer och totalt sysselsätts alltså 25 personer genom Campus Park i Vågbro, Söderhamn, ett av 13 asylboenden som ingår i kartläggningen.

På asylboendet: "För att folk ska må bra måste det till mer"

Christer Sidfält vid Svanbacken i Delsbo berättar att de sysselsätter runt 20 personer. Sedan förekommer det också att de köper tjänster.

– Ja, vi måste ju det för olika saker: elektriker, ventilationsarbete och brandkonsulter, till exempel.

Mattias Hellström vid Jokarjo uppger att de sysselsätter runt 15 personer i Alfta. Han är distriktsansvarig för asylboenden norr om Örebro.

Han säger också att asylboendena påverkar på många fler sätt än de ekonomiska, inte minst genom att många volontärer engagerar sig.

– Det sker också en ökad verksamhet i föreningar som IOGT-NTO, kyrkan, pensionärsorganisationer med flera.

Studieförbunden nämner han särskilt. De drar i gång många kurser för de nyanlända, får statligt stöd och därigenom sysselsättning.

– Antalet praktikplatser ökar också. Firmor får möjlighet att anlita praktikanter från förläggningar. Till exempel kan en däckfirma få hjälp med några starka armar under däckbytartider, säger Mattias Hellström.

Han framhåller också hur viktig platschefen är för anläggningen, eftersom det behövs personal som kan samarbeta med folk i bygden.

– Den här perioden av transformation är betydligt mycket viktigare än att bara ha tak över huvudet.

Vid Kulthammar i Järvsö berättar föreståndaren, Patrik Itzel, att de sysselsätter 18 personer om man räknar in kökspersonalen.

– Men en del är deltid, så det blir inte 18 heltidstjänster, tillägger han.

På Järvsö Bed & Breakfast drivs ett mindre asylboende med plats för 50 asylsökande. Trots boendets litenhet sysselsätts här sex personer och en vaktmästare.

I Järvsö finns också asylboende vid Nordsjögården. Där svarar delägare Victoria McDonald att de har runt tio anställda plus två leverantörer av mat. Dessutom har de anlitat elektriker, rör- och golvläggare och även entreprenörer för att dra in bergvärme.

– Vi jobbar ihop med väldigt många aktörer och det är vi tacksamma för, säger hon och pekar på föreningar som Lions, sociala företag, kyrkan och studieförbund.

Bosse Magnusson äger och driver Glössbogården i Glössbo mellan Bollnäs och Söderhamn. Där bor 50 asylsökanden.

– Vi har åtta anställda och vi handlar så mycket som möjligt lokalt. Det är framför allt livsmedel.

Börje Nilsson, som driver asylboendet på Lenninge herrgård, söder om Bollnäs, berättar att han blivit plastmorfar till flera av barnen. Där har det varit ett intensivt arbete med många hantverkare inblandade för att ställa i ordning under hösten.

Just nu finns 83 boende i lokalerna där tre anställda arbetar.

– Man blir imponerad av de anställda, som vuxit flera decimeter i mina ögon, säger han och vittnar om ett stort engagemang från privatpersoner.

– Vi hade julklappsutdelning tre dagar i rad runt julaftonen.

Micke Lindblom vid Stagården i Bollnäs berättar att de har 12 ordinarie som jobbar där.

– Sedan har vi timvikarier. Totalt är det runt 16–17 personer som har sysselsättning.

Han berättar att de har haft många hantverkare och elektriker som jobbat med byggnaden.

– Det är hela tiden någonting, och mycket underhåll, säger Micke Lindblom.

Per Linell, som genom Bergviken AB driver asylboende vid Kilafors herrgård, berättar att de har tio ordinarie anställda och två till fyra timvikarier.

– Vi har byggt om väldigt mycket. Det har varit den jobbiga biten, säger han.

Fabian Lindesjö, vid Utslussen i Hassela med 117 boende, berättar att de asylsökande handlar på den lokala matbutiken, men att de också åker till Hudiksvall för att få tag på speciella varor. Liksom många andra som driver flyktinganläggningar påpekar han att de boende har väldigt lite pengar att röra sig med och att påverkan på handeln kanske inte blir så stor.

Boenden för ensamkommande barn och ungdomar, samt kommunalt ordnade boenden, finns inte med i den här sammanställningen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik