Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kartan visar inte verkligheten

Nästa år införs nya regler EU:s jordbruksstöd, vilket får konsekvenser såväl nationerna emellan som inom varje land. Men stämmer verkligheten med den karta som ritas upp?

Annons

Svenska jordbrukare har genom åren ifrågasatt varför bönders konkurrensvillkor skiljer sig så markant mellan EU-nationerna. Än fler lär undra över det nya regelverk som ska börja tillämpas nästa år. Då kan jordbruk med bara någon mil emellan få helt olika villkor. Åtminstone om den karta som nu tagits fram av Jordbruksverket ska gälla.

Det framgick vid onsdagens seminarium i Bergsjögården, Nordanstig, där företrädare för LRF talade om EU:s gemensamma jordbrukspolitik och de förändringar som förväntas gå igenom i år.

Lars-Erik Lundqvist från LRF riks presenterade inledningsvis tidsplanen för gårdsstöd, nationellt stöd, LFA-ersättningar och så vidare. Viktiga nya punkter är stöd till yngre lantbrukare och den så kallade kopengen, som kan jämna ut ekonomin för kött- och mjölkproducenter då gårdsstödet förändras. Även planerna på att ta bort nuvarande regionindelning liksom förändrade regler kring miljövillkor fanns med i genomgången.

Hetaste diskussionsämnet var den nya karta som ska ligga till grund för kommande utformning av LFA-stöd (Less Favoured Areas, jordbruk i mindre gynnade områden). Denna ersättning ska omformas sedan EU-revisorerna krävt att alla länder ska ändra sina LFA-kartor.

– Tidigare växtzoner räknas inte in, glöm dem. Nya kartan utgår från hur församlingarna i Sverige såg ut 1999, och från odlingsstatistik. Detta får större betydelse än gårdsstödet, men vi vet ännu inte vad som blir följden, förklarade LRF:s distriktsordförande Jan Thorén, som sammanställt Jordbruksverkets siffror på en karta. Nordanstigsbönder kan bli vinnare, gårdar på orter i exempelvis Hudiksvall och Bollnäs har sämre utgångsläge. I Söderhamn är det en markant skillnad mellan Skogs församling och övriga.

– Förutsättningarna är ännu oklara. Förslaget är en sak, konsekvensen en helt annan, så räkna inte hem vinsten utifrån detta, för vi vet ingen säkert förrän i april då det kommer ut på remiss, poängterade Jan Thorén, som dock anar att ett värsta scenario kan innebära att vissa gårdar kan fortsätta driften, andra inte.

– Vi i norrlandsgruppen vill modifiera kartan, innan den går ut på remiss. Det är en långdragen process och vi kommer att ha ytterligare informationsmöten om detta.