Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karriären över för Hallsta Lotus: "Det är bara en som överträffar honom"

Hallsta Lotus tog 75 segrar och sprang totalt in 10 miljoner.
Nu pensioneras den 15-åriga hingsten.
– En fantastisk häst, en av de klokaste som jag har tränat, säger Jan-Olov Persson.

Det är en diger meritlista han har, Hallsta Lotus.

Hingsten, uppfödd av Magnus O Jonsson i Indal, Medelpad, och ägd av AB Johan Hansson i Uppsala, vann Svensk Kallblodsderby som fyraåring. Han vann sedan kallblods-SM och Elitkampen på Solvalla två gånger vardera och tog även tre nordiska mästerskap. Hallsta Lotus, född 2000, sprang in strax över 10 miljoner kronor under karriären. På 195 starter blev det 75 segrar, 24 andraplatser och 15 tredjeplatser.

I början av karriären var det Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson som oftast körde hästen. Och just derbysegern är något att minnas.

– Det var min tusende kuskseger, så det var välrecenserat, säger Jan-Olov Persson, som nu tillsammans med ägaren tagit beslutet att Hallsta Lotus ska få gå i pension.

I stället för att starta i SM, loppet han vann 2010 och 2011, så kommer Hallsta Lotus att tackas av genom att leda defileringen på Bergsåker till helgen – vid tömmarna uppfödaren Magnus O Jonsson.

– Det blir hans avslut på en sagolik karriär. Det är en fantastisk häst, en av de klokaste jag har tränat. Det finns bara en som överträffar honom, säger Jan-Olov Persson.

Det är så klart Järvsöfaks han menar – Hallsta Lotus far, den kanske mest populära svenska travhästen någonsin.