Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftsdebatten fortsätter i valrörelsen

Det blev precis som väntat en hård och intensiv debatt när riksdagen i går behandlade framtiden för kärnkraften. Hårdast blev ordväxlingen mellan miljöminister Andreas Carlgren och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Annons

Där Wetterstrand i sin retorik mer framstod som en representant för ungdomsförbundet Grön Ungdom än en seriös kandidat till en ministerpost i en eventuell rödgrön regering.

Trots det höga tonläget i debatten var utgången i omröstningen given på förhand. Eftersom Centerpartiets riksdagsledamot Sven Bergström hade fått sina krav tillgodosedda var också risken för att regeringen skulle förlora omröstningen undanröjd. Bergström hade för övrigt hade ett väldigt bra och klargörande inlägg i debatten om varför han landat i att han med dessa förändringar kunde stödja den kompromiss som allianspartierna träffat kring energipolitiken.

Men riksdagsbeslutet innebär inte att frågan är ur världen. Tvärtom.

Eftersom de rödgröna har utlovat att riva upp beslutet om de får väljarnas förtroende att leda regeringen efter valet så kommer kärnkraften troligen att bli en ganska så stor fråga även i årets valrörelse.

Det trots att det inte ser ut att vara till någon större fördel för de rödgröna, och även riskerar att innebära en del problem för alliansen.

Inom alliansen är det uttolkandet av vad det här beslutet kommer att få för konsekvenser. Medan centerpartisterna förefaller övertygade om att det knappast kommer att uppföras några nya reaktorer, verkar folkpartisterna precis lika orubbliga i sin tro att det kommer att byggas nya reaktorer på löpande band.

Det här riskerar att ge ett splittrat intryck, trots att man egentligen är överens.

Hos de rödgröna riskerar frågan att skapa problem eftersom man egentligen inte är alls lika eniga som man försöker att framställa det som.

Runt om i landet finns det gott om Socialdemokrater som är överlyckliga över regeringens energiproposition, och som inte på några villkor som helst vill vrida klockan tillbaka vid en rödgrön valseger. Samtidigt vill egentligen såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet skynda på en avveckling.

Det här innebär att även budskapet från den rödgröna sidan riskerar att framstå som splittrat då kärnkraften debatteras i valrörelsen. Och för Socialdemokraterna är risken stor att det innebär tappade röster från annars trogna väljare bland de arbetare som är sysselsatta inom den elintensiva industrin.

Likväl. Debatten om kärnkraften är inte över. Den fortsätter i valrörelsen.

Mer läsning

Annons