Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften besvärlig för både för C och S?

/

Samtidigt som den borgerliga alliansen är på gång, enligt DN/Synovates mätning för januari, kan det blåsa upp till strid i Centerpartiet.

Annons

Fyra centerpartister, bland dem värmländskan och skådespelaren Solveig Ternström och Sven Bergström från Hudiksvall, hotar nämligen att gå emot partilinjen och rösta emot alliansens uppgörelse om kärnkraften.

Detta skulle givetvis försvaga alliansens trovärdighet allvarligt. Och slå hårt mot Centern som redan är pressat.

Men samtidigt måste man komma ihåg att det finns gott om socialdemokrater som gillar regeringens uppgörelse om kärnkraften och som djupt ogillar de rödgrönas avvisande hållning mot kärnkraften.

Uppgörelsen innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft avskaffas och att man ska kunna ge tillstånd för bygge av maximalt tio nya reaktorer på de platser där det redan finns kärnkraftverk.

Redan för fem år sedan skrev 61 socialdemokratiska kommunalråd eller oppositionsledare en stort uppslagen debattartikel i Dagens Nyheter där de protesterade kraftigt mot Socialdemokraternas anpassning till Miljöpartiet när det gäller energipolitiken i allmänhet och kärnkraften i synnerhet.

Bland undertecknarna den gången var kommunalrådet Eva Tjernström från Söderhamn.

"Även om kärnkraften är en hjärtefråga för Miljöpartiet så får vårt parti inte använda felaktiga eller vilseledande motiveringar för en politiskt styrd kärnkraftsavveckling", skrev kommunalråden bland annat.

En ståndpunkt som också delas av LO.

I Ekots lördagsintervju sent i höstas garanterade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand att en rödgrön regering säger nej till ny kärnkraft. "Det rimliga är att återinföra förbudet mot ny kärnkraftverk", sade hon.

Detta saknar helt säkert stöd bland flera socialdemokratiska riksdagsledamöter. Men för husfridens skull kommer de inte opponera sig.

Det är lite ovanligt att riksdagsledamöter agerar som de fyra centerpartisterna, även om det nyligen hände i samband med FRA-omröstningen.

Jag tycker man skulle önska sig mer av personliga ställningstaganden och mindre partipiska i svensk politik.

Men nu vilar den svenska blockpolitiken på att partierna diskuterar inbördes och sedan ställer alla upp på partilinjen, annars blir det stora svårigheter att hålla samman de båda blocken.

Solveig Ternström säger att Centerpartiets agerande "inte är värdigt en demokrati".

Det är ändå att ta i. Om man lever med ett partisystem där riksdagsledamöterna röstar vilken hållning man ska ha i en fråga så är det väl inte odemokratiskt om minoriteten anpassar sig till majoriteten?

Dessutom är den proposition som nu är på väg till riksdagen bara en precisering av den klimat- och energiöverenskommelse som allianspartierna kom överens om för ungefär ett år sedan. Och som Centerpartiet beslöt ställa sig bakom på partistämman i somras. Utan några reservationer.

Att alliansen nu kan vara på väg uppåt igen beror troligen på att både Fredrik Reinfeldt och de rödgröna kommit ut på den politiska arenan.

För alliansens del är det bra att Reinfeldt syns mer eftersom han har ett stort förtroende bland väljarna. Men det är också bra för alliansen att de rödgröna syns mer eftersom det visar att de saknar gemensam politik i stora avgörande frågor.

 

 

Mer läsning

Annons