Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlsson kung av Kungsberget – Ljusdalsföraren dominerade i back-SM

Kungen av Kungsberget heter Peter Karlsson. Ljusdalsföraren svarade för en flygande start i bilarnas back-SM, med seger båda dagarna i Järbo!

Årets första anhalt i back-SM var den smala, svårkörda, asfaltbacken uppför Kungsberget. Här sattes förarna på prov extra mycket i lördags, när kvicksilvret visade två plusgrader och regnet strilade ner större delen av dagen.

I Klass 2, Rallycross 2400 cc, hade SMK Hälsinges Henrik Flodin varit snabbast i träningsåket, följd av Mattias Ohlsson från Bollnäs. Peter Karlsson följde på fjärdeplats, knappt slagen även av Håkan Holmkvist, Gestrike.

Men när tävlingen startade ”på riktigt” visade Kårböle-Karlsson vart skåpet skulle stå. Bästa tid i båda omgångarna och seger med dryga sekunden i rygg på Flodin. Holmkvist slutade trea och Ohlsson fyra.

Men inte nog med det, Peter Karlssons tid var den bästa, samtliga klasser inräknade.

Under söndagen fortsatte Kårböle-Karlsson ha bråttom. Nu var han snabbast i samtliga sina tre framträdanden. En sekund och 65 hundradelar skilde till Henrik Flodin, som återigen inkasserade en andraplats. Precis som dagen innan slutade Mattias Ohlsson fyra.

Ännu en gång kunde Peter Karlsson dessutom också glädja sigåt att ta den bästa tiden av samtliga i hela tävlingen. Nu skilde en sekund till Super Car-segrande Stefan Åeng, mot 14 hundradelar dagen innan. Imponerande!

Efter Henrik Flodins flytt till 2400-klassen är nu Lars Svensson ensam om att försvara SMK Hälsinges färger i Super Car 2wd (före detta Supernationella). Facit för helgen blev två fjärdeplatser. Tidigare nämnde Stefan Åeng vann båda dagarna.

Riksmästerskapet omfattar fem klasser som tävlar om en enda titel. Woxnadalens Martin Jonsson vann i lördags efter att ha kört snabbast i båda tävlingsåken. Alftakillen skrev marginalen till 57 hundradelar före Tomas Johansson, Rasbo.

Söndagen bjöd på ombytta roller. Nu drog Johansson det längsta strået med fyra hundradelar.

– Men jag är ändå helt nöjd med helgen. Vi harjobbat hårt för att få bilen i ordning efter kraschen i Västerås för tre veckor sedan och dessutom har jag även lidit av en matförgiftning. Tvivlade ett tag påatt komma till start, berättar Martin.

Jocke Halvarsson hade bra pådrag i fyrhjulsdrivna rallyklassen.

Seger på lördag följdes av da capo under söndagen, båda gångerna före Sundsvalls Lennart Olsson.