Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlslundsfestivalen måste förbättra arbetet med representation

Könsfördelningen bland artisterna på Karlslundsfestivalen var inte så lyckad. Men arrangörerna lovar bättring.

Statistiken ser inte bra ut när akterna delas upp i mansdominerade respektive kvinnodominerade. Av 33 musikakter var endast två kvinnodominerade och fem mixade. Vilket betyder att hela 28 musikakter bestod av enbart män.

Men det är en kritik som festivalarrangörerna tar på fullaste allvar.

– Vi har tänkt jättemycket på det, men det syns ju inte så klart, det förstår jag. Vi har haft flera kvinnliga artister på gång, men det har krockat med andra spelningar eller annat, säger Andree Lundh, bokningsansvarig.

Jämställd festival är en förening som granskar festivaler och försöker synliggöra mansdominansen på festivalscenerna. De har bland annat tagit fram listor på kvinnodominerade akter som arrangörer kan ta del av.

– Vi började sommaren 2012. Det har inte skett så stora förändringar rent statistiskt, men vi märker att det finns en helt annan medvetenhet idag. I början blev arrangörer förvånade över hur dålig statistiken var, men nu vet de att det är något de måste tänka, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Det vanligaste felet arrangörer gör är att de först ser när bokningarna är klara att de har flest män och försöker då gottgöra det.

– Men då är det oftast för sent och så blir ursäkten att alla redan var bokade. Det måste finnas med i planeringen från dag ett om man vill nå en viss representation, säger Kristina Wicksell.

Andree Lundh lovar att Karlslundsfestivalen ska försöka göra ett bättre förarbete till nästa år.

– Frågan är inte om vi ska förbättra representationen utan vi måste göra det. Det här är en jätteviktig fråga och inte allra minst för oss som är så pass synliga och därför måste ta ansvar om vi ska lyckas åstadkomma någon förbättring inom musikbranschen och på festivaler.