Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleken till en katt

Livet med katt tog abrupt slut när lilla Viggo föddes. Han fick andningsproblem, och det dröjde ett och ett halvt år innan Sanna Jerresand och maken Per i Söderhamn upptäckte rasen som Viggo tålde.
Nu är Viggo, Månen, Shara och lilla One bästa vänner.

Under Sanna Jerresands uppväxt fanns alltid katter närvarande.

Ända tills hennes yngsta bror föddes. Han visade sig vara allergisk, så nu blev det inga katter på flera år. Inte förrän hon träffade sin sambo och de skaffade en norsk skogkatt.

– Jag blev gravid. Och när Viggo föddes hade han problem med andningen, berättar Sanna Jerresand.

De gjorde ett allergitest, men han var för liten för att de skulle kunna se något resultat.

– Tipset var att vi skulle lämna hemmet och katten en vecka och se om Viggo blev bättre.

Det blev han. Och när de kom hem igen försämrades läget.

Familjen placerade om katten, men pratade med vänner i Valbo som födde upp sibirisk katt, en ras med färre kattallergener.

– Vi åkte dit, och mamma och pappa köpte en sibirisk katt. Sedan bodde vi en vecka hos dem i Ljusne för att testa om Viggo var allergisk.

Han var 1,5 år då. De kelade mycket med katten och lät den sova på ett örngott som de sedan gav till Viggo.

De försökte vara så nära katten som möjligt och gosa mycket med den. Viggo visade inga symptom på allergi, så nu växte hoppet återigen om att kunna ha katt.

– Vi ville börja med avel, så vi letade runt på nätet och pratade med uppfödare. Till slut så hittade vi Månen i norska Surnadal, som ligger förbi Trondheim och vidare ut mot kusten.

Sanna Jerresand och hennes mamma åkte dit över en helg, 160 mil tur och retur, för att titta på katten. Hon var åtta veckor då, och de kunde boka henne. En månad senare, i oktober, flög Sanna dit och hämtade henne.

– Det var jättepirrigt och nervöst. Jag var rädd att Viggo skulle bli dålig igen, berättar Sanna Jerresand.

Viggo sov när de kom hem.

– Han blev lycklig när han vaknade på morgonen och såg att vi hade en katt hemma.

Två månader senare blev de fodervärdar åt Shara. Och katterna har hela tiden varit Viggos bästa vänner.

– Han tycker det är hans katter. Klipper jag klorna på dem säger han ifrån för att katterna "inte vill". Han är mån om dem men blir osams med dem om de tar hans leksaker. Lite syskongnabb blir det ibland, säger Sanna Jerresand och skrattar.

Inga allergitecken har visat sig på vare sig Viggo, 3,5 år eller på hans bror Love, fem månader, trots att fertila katter och kattungar har mer allergener än kastrerade katter.

Sanna Jerresand berättar att de anmält sig som testhem på sibiriskkatt.se. Det innebär att folk kan höra av sig om de vill hälsa på och testa om de är allergiska eller inte.

Nu äger de båda katterna. Shara fick tre ungar för en tid sedan, som nu är sålda. Men lilla One får de behålla ett tag till.

– Han brukar sova bredvid Love i spjälsängen. Det blir lite tomt när man lämnat ifrån sig dem, säger Sanna Jerresand.