Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek för fin för att manifesteras i pengar

/

Annons

323 800 kronor. Jag fick lätt ont i fingrarna när jag på mobilen adderade kolumnerna i förtryckta "bröllopets kostnader”. I ett av de tjocka, glansiga magasinen med en lycklig brud på framsidan är det vad man kalkylerar med som mall. Det är mer än en årsinkomst för de flesta människor. Det förväntas ett par lägga på den så kallade lyckligaste dagen i deras liv. Jag är en cynisk jävel. Jag tror inte att bröllopet som fenomen gör en människa så mycket gladare och finare. Jag vet att det finns forskning som säger att gifta människor är lyckligare, men om det skulle stämma, hur kommer det sig att många snart går skilda vägar?

Under förra året gifte sig 50 332 par. 21 377 par skilde sig. Likt tidningshyllan svämmar över av romantiska tidningar med blomster och håruppsättningar för den stora dagen är nätet fullt av dejtingsajter. Inget illa i sig. Kärleken är en stark drivkraft, men i dag har vi förmånen att själva kunna välja vem vi vill leva med och kan också enkelt välja om. Fyller en vigsel någon funktion när det för många ändå snart är över? Över tjugotusen ångrade sig förra året. Jag skulle ha kunnat räkna ut hur många kronor det var i sjön om inte min räknare på mobilen visade ”för stort värde angivet”. Symboliskt i sig.

Det finns många juridiska fördelar med giftermål och det är många gånger att rekommendera men frågan är vad som driver par till att ha bröllop av den kalibern att det finns ett antal svenska magasin som kan göra så många reportage kring detta till varje nummer, varje år. För alla andra att dregla över i hur man manifesterar sin kärlek. Och naturligtvis sukta över i sitt eget liv. Och kanske låna pengar. Jag har förstått att det finns strömningar på diskussionsforumet ”Familjeliv” på nätet som tycker att man borde få ekonomiskt bistånd för att kunna ha ett bröllop med marängklänning. Som om överdådet är en mänsklig rättighet i stil med mat och glasögon.

Ett sparsmakat, plånboksvänligt bröllop med mycket kärlek i omlopp, är inte det nog? Är garantierna för att äktenskapet ska hålla större om det finns alla de tillbehören som inkluderas i mallen, båtcharter, bröllopskonsult och fyrverkerier. Retorisk fråga för svaret är självklart nej.

Vad handlar då ett fett bröllop om? Skryt? Fasad? Att skilja sig från pöbeln?

Tja, vi lär ju inte se Victoria och Daniel göra det diskret precis. Deras förlovning har redan skakat fart i bröllopsivern. Något som dessutom verkar stressa upp främst kvinnorna som ska leva ut prinsessdrömmen den här dagen. Få små pojkar drömmer om bröllop medan kvinnor ofta har en klar bild av sitt bröllop sedan femårsåldern. Trist grej i sig.

Tusentals kronor för något som är över på en dag. Något som kan ha spelat ut sin roll inom några år. Trots det lägger vi alla dessa pengar för att visa hur mycket vi älskar varandra. Gör inte det. Bjud på grönsaksspett från grillen och gift er på balkongen om ni vill ge varandra löften. Köp inte en löjligt dyr engångsklänning utan lägg pengarna på en upplevelse för er istället, inte på kompisarna från förr och deras fylla.

Kärleken är för fin för att manifesteras i pengar.

Mer läsning

Annons