Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl-Ingvar, 90, köper sig en smartphone: "Nu tänker jag bli modern"

Många känner igen honom som ägare till Bok & Tryck. Men det är inte lika många som vet att han har en tredjeplats i Nordiska mästerskapen i båtsport.
Måndag den 16 maj blir boktryckare Karl-Ingvar Andersson 90 år.

Karl-Ingvar Andersson laddar upp inför det öppet hus som han ska ha på måndag eftermiddag. Då bjuder han in till 90-årskalas i samlingslokalen på Öster i Bollnäs, där han bor sedan två år tillbaka.

– Här på Öster är det inte så märkvärdigt att bli 90 år. Vi är många 90-åringar i det här kvarteret. Alldeles bredvid mig har jag både en som är 94 och en som är 95 år, säger han.

Läs också: Maja firade sin 100-årsdag: "Jag kan inte förstå hur det har gått till"

Karl-Ingvar och hustrun Ulla-Britta bodde tidigare i sin älskade sommarbostad vid Edstuga strand, med vattnet alldeles inpå husknuten. Det var också där som Karl-Ingvars intresse för båtsport tog fart.

Intresset för båtar hade alltid funnits där och det växte när han var till Mora och fick se racingprofilen Gunnar Faleij slå världsrekord.

– Jag tänkte att om jag någon gång i mitt liv får tillfälle, så ska jag skaffa en båt. Jag råkade bli anmäld till en tävling, kom trea och fick blodad tand, säger han.

I fem år tävlade Karl-Ingvar Andersson i båtsport och det med stor framgång. Hans främsta merit är en tredjeplats i Nordiska mästerskapen.

– Jag tillhörde landslaget och fick turnera i Europa under 1950-talet. Vi tävlade med så kallade hydrobåtar, små snabba båtar som gick i 65-70 knop. Nu åker man mycket fortare med skoter på sjön, men på den tiden var det lite udda.

Karl-Ingvar Andersson är annars synonym med företaget Bok & Tryck i Bollnäs, som hans far övertog från Tidningen Ljusnan 1921. På den tiden var företaget ett bokbinderi och gick under namnet Anderssons bokbinderi.

Under Karl-Ingvars tid vid rodret utvecklades det till ett modernt tryckeri och bytte namn till Bok & Tryck.

I dag har företaget 15 anställda och drivs av barnen Matz och Gunilla, tillsammans med deras kompanjon Per Norin.

– Jag skötte posten på Bok & Tryck fram till för någon vecka sedan. Det har varit ett sätt att komma upp på morgnarna och fortfarande vara med i företaget.

Karl-Ingvar Andersson har också varit ett välkänt ansikte i föreningslivet, både lokalt och nationellt. Han har haft ordförandeskapet i Sveriges Bokbinderiförening och dess privatsektion samt varit ordförande i branschorganisationen för Mellansverige.

Lokalt var han med och startade både Voxsjöns kyrkbåtsroddare och Bollnäs Jazzclub. Han har även lagt ned ett stort arbete inom Bollnäs Hantverks- och Företagarförening (numera Företagarna), bland annat som ordförande under många år och startade dess seniorförening, där han fortfarande är aktiv.

På det politiska planet har Karl-Ingvar Andersson varit verksam för Folkpartiet, nuvarande Liberalerna.

– Jag satt i fullmäktige i två perioder, men det tog för mycket tid från allt annat jag var intresserad av. Det var min röst som avgjorde att ishallen byggdes i Bollnäs. Jag undrar om jag får uppleva bygget av en bandyhall någon gång.

Läs också: Så går det med planerna på bandyhall i Bollnäs: "Vi har haft flera möten"

Musik är ett stort intresse för Karl-Ingvar Andersson, som spelade basfiol i flera orkestrar i sin ungdom. Han tillhörde bland annat gruppen Roland Nybergs, som var populära i södra Hälsingland.

Det är framför allt jazz som ligger honom varmt om hjärtat och det har han spelat tillsammans med namn som Åke "Stan" Hasselgård och Jan Johansson.

Läs också: Till Åke Hasselgårds minne

Karl-Ingvar Andersson tänker ge sig själv en smartphone i 90-årspresent.

– Jag har haft en gammal mobiltelefon tidigare, men nu tänker jag bli modern på det viset. Nu ska jag också sitta med pekfingret upp och ner över telefonen, säger han och skrattar.

Han är inte rädd för ny teknik.

– Jag är född 1926 och har varit med om en oerhörd utveckling. Det är få människor som kommer att vara med om så mycket som den här generationen, säger Karl-Ingvar Andersson.