Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karins stil sticker ut: "Jag har nog levt i England i ett tidigare liv"

I en tid då 50- och 60-tal, industriretro och shabby chic är rådande trender, sticker Karin Öbergs stil ut som lite annorlunda.
– Jag såg en Chesterfieldsoffa på tv när jag var fyra år. Sedan dess har jag velat ha en sådan, berättar hon.

– Jag har nog levt i England i ett tidigare liv. Allra helst hade jag velat leva på Downton Abbey, men vem skulle inte vilja det?

Så säger Karin Öberg, som alltså föll för den engelska stilen när hon var fyra. Och det har hållit i sig – i år fyller hon 40 och fortfarande är det mörkt trä, mycket färger och bulliga soffor som gäller.

– Jag kan ha en vision om något jag vill ha och sen har jag ingen brådska. Jag kan vänta i tio år på att få tag på rätt möbel.

Karin har bott i Helsingborg i många år, där hon har jobbat på Allers förlag som bland annat korrekturläsare, efter en utbildning till förlagsredaktör.

– Men till slut tog hemlängtan över. Jag saknade Hälsingland, mina föräldrar och min bror. Jag är uppvuxen i Hälsingland även om jag aldrig har bott i centrala Söderhamn.

Efter flytten norrut bodde hon ett tag i en annan lägenhet, innan hon äntligen hyra en drömlägenhet, på Östra Parkgatan i Söderhamn.

– Den är nog 110-120 kvadratmeter stor. Men jag skulle nog vilja ha ännu större, trots att jag bor ensam.

En av tankarna Karin hade innan hon flyttade hem, var just att bo fint.

– Om jag ska ge upp mina vänner och min bostad, så vill jag i alla fall ha en fin lägenhet, tänkte jag innan jag flyttade upp.

Och nu har hon bott sig i den charmiga lägenheten i ungefär 1,5 år. I samband med flytten startade hon eget som förlagsredaktör, vilket hon nu frilansar som. Därför jobbar hon hemma.

– Min bostad får gärna vara sliten, med lite skavanker. Det är bara extra charmigt. Som här i arbetsrummet, där lutar golvet. Jag vill inte att det ska vara perfekt.

Även om hon trivs, drömmer Karin om ett eget hus.

– Jag skulle gärna bo i en gammal skola. Jag skulle vilja ha matsal, gästrum och ateljé...

Eftersom det är en hyreslägenhet får inte väggarna vara så färgglada som Karin skulle önska.

– Här i vardagsrummet hade jag gärna haft något vildsint blommigt i mörkgrönt och lila. Men det går igen i möblerna i stället.

Just nu är Karin nöjd med sin inredning, och tror inte att hon kommer tröttna på stilen. Men drömmar finns det fortfarande gott om:

– Jag skulle gärna äga en himmelssäng i 1700-talsstil. Det får ta den tid det tar!