Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Källström: Varför fira Halloween när man kan fira vin?

Den gångna allhelgonahelgen må ha burit med sig upplysta kyrkogårdar runt om i landet, men för egen del är första helgen i november förknippat med något annat. Frost på marken, stekhet bagarstuga. Där samlas släktens kvinnor för att baka hällakakor och tunnbröd som ska räcka hela vintern. Huckle på huvudet, en ugn som bränner bort håret på armarna och ljudet av ringlan – lyssnar man riktigt noga hör man kavlandet, ringlandet, dunsarna och ropen från generationerna av kvinnor som stått i bagarstugan före oss.

Männen i familjen får bara komma in på nåder för en slät kopp kaffe och kakorna som blivit brända i kanten. Dagens diskurs kanske skulle kalla vår tradition för en rest från det patriarkala bondesamhället. Eller ett kvinnoseparatistiskt rum. Oavsett vilket är det den bästa helgen på året.

Samtidigt som mina släktingar lade in den första vedklabben i ugnen stod jag i en kö till en restaurang i Paris och lyssnade på hur en äldre kvinna förmanade sitt barnbarn. ”Vi bor i Frankrike, här firar vi inte Halloween! Det gör amerikanerna, men vi är inte som dem!” Barnbarnet ville klä sig läskigt och tigga godis, men fick veta att det bara var kapitalistisk strunt som företagen hittat på.

Kvinnan hade rätt, fransmännen är inte som amerikanerna. Men att man inte skulle få bygga traditioner på kapitalistisk strunt för att företag ska kunna sälja mer är fel. I själva verket är fransmännen en klass för sig när det gäller sådana traditioner.

En av de viktigaste dagarna i Frankrikes kulturella kalender är den tredje torsdagen i november. Då fylls trottoarerna med hö och varenda vattenhål fylls av vindrickande och dansande människor. Klockorna ringer och vintunnor rullas gatorna fram. Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

har vi inget bättre att komma med? Har vi ingen tråkig ost, en blaskig öl eller något gammalt maskrosvin vi kan damma av och fira istället?

Det blaskiga, söta vinet med banantoner har inte mognats genom lagring, som vanligt vin. Det har bara gått mellan sex och åtta veckor från druvorna plockades till att flaskorna står på hyllorna. Vinet får börja säljas från och med den tredje torsdagen i november under skördeåret och det som inte fransmännen hinner dricka upp själva under firandet fraktas snabbt runt om i världen. Inte för att det är gott. Inte för att det är exklusivt. Utan för att det är roligt.

Vi verkar ha stort behov att lysa upp höstmörkret med roliga traditioner. Kanske är det därför Halloween nu tycks pågå en hel månad. När jag ser ännu en Joker-utklädnad på sociala medier kan jag inte låta bli att tänka: har vi inget bättre att komma med? Har vi ingen tråkig ost, en blaskig öl eller något gammalt maskrosvin vi kan damma av och fira istället?

Hade vi bara haft fler bagarstugor per capita hade saken varit klar. Halloween-firandet, med dess tiggande utklädda barn och de vuxnas alkoholkonsumtion är inte bara spöklikt likt våra skärtorsdagstraditioner. Det är också helt oanpassat till årstiden. Vem vill gå runt och frysa i grannskapet när man kan tända upp ugnen i närmaste bagarstuga? När november frusit fast i ben och märg kan bara knådandet, kavlandet, ringlandet och gräddandet rädda en.

Karin Källström