Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin får stipendium för sin källsorteringsplan: "Det är inte att bara att ställa ut soptunnor"

Karin Gustafsson från Edsbyn studerar andra året på Slottegymnasiet i Ljusdal. Nu får hon ett stipendium för att ha tagit fram en plan för källsortering på elevhemmet. Men någon källsortering inom den närmsta tiden är inte aktuellt enligt Ljusdalshem.

Karins plan för källsortering går ut på att det i varje kök ska finnas kärl för olika material. Även utanför elevhemmet ska det finnas olika conteinrar där allt ska sorteras och tas sedan hand om på rätt sätt.

Läs även: Ljusdalshem ska lösa bostadsbristen

Karins plan för källsortering gör nu att hon får 2016 års Miljöstipendium ur stiftelsen Cleas-Görans Erikssons minnesfond.

– Det känns ju verkligen jätteroligt att få cred för sitt arbete som man kämpat med. Som en belöning, säger Karin Gustafsson

Allt från kostnader, varifrån man kan tänkas köpa sopkärl och hur ofta de ska tömmas finns med i Karins plan. Men om planen blir verklighet har varken Karin eller Richard Brännström, VD vid det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem något svar på.

– Det är en bra idé att källsortera. Tyvärr är det inte så enkelt att bara beställa tunnor och börja sortera. Just på elevhemmet måste vi först bygga sophus under tak där vi kan hämta de sorterade soporna berättar Richard Brännström, vd vid Ljusdalshem.

Läs även: Bristande källsortering i Bollnäs och Ovanåker

Även frågan om hur kommunen ska ta emot de sorterade soporna måste utredas innan Karins plan kan bli verklighet. Enligt Richard Brännström är det ett arbete som redan har inletts och ett pilotprojekt i höst ska testas i några av Ljusdalshems boenden. I dagsläget är elevhemmet vid Slottegymnasiet inte en del av pilotprojektet.

– Idag finns det en sopsäck i varje kök där allt åker ner osorterat. Plast, burkar och glas slängs allt i en och samma säck. Det är ju inte alls bra, berättar Karin Gustafsson.

Läs även: Elever från Ljusdal tog jägarexamen