Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Fifflandet skadar förtroendet för politikerna – dags att se över förmånerna

Emma Carlsson Löfdahl, Liberalerna, riksdagsledamot och ledamot av socialförsäkringsutskottet, är den senaste i raden av politiker som överanvänder frasen "Jag följer det regelverk som finns". Men den egna moraliska kompassen måste faktiskt också finnas där, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Det är Aftonbladet som har avslöjat att riksdagsledamoten har plockat ut den maximala ersättningen för sin övernattningslägenhet. Det i sig är inte anmärkningsvärt, det är det många riksdagsledamöter som gjort.

Komplikationen ligger i att lägenheten är en bostadsrätt som tillhör hennes make. Hon betalar 13 000 kronor i månaden. Av dessa 13 000 kronor får hon 8 600 kronor i månaden – maxbeloppet – från riksdagen, resten betalar hon själv.

Alla riksdagsledamöter som bor 50 kilometer eller längre från Stockholm har rätt att få hjälp med övernattningslägenhet. Riksdagsförvaltningen erbjuder ett antal lägenheter som ledamoten får bo gratis i. Eller så kan ledamöterna hyra själva och får då maximalt 8600 kronor i månaden i bidrag för det.

Det är självklart så att uppdraget i riksdagen inte ska innebära att ledamöterna tvingas flytta hela familjen till Stockholm. Den lokala förankringen är viktig.

Men att hyra av sin egen man och sedan ställa sig oförstående till kritiken, med ursäkter om skild ekonomi och att "hon följt gällande regelverk" duger inte.

Det är inte första gången politiker hamnar i blåsväder för att de gjort fel vad gäller alla de ersättningar – utöver riksdagsarvodet – som betalas ut till riksdagsledamöterna. Politiker från alla partier har hamnat i blåsväder av olika anledningar. Det blir lätt så med mängder av regler och gråzoner som ger möjligheter att vara moraliskt flexibel.

Riksdagens regler kring arvoden och ersättningar måste vara tydlig och utan kryphål. Fifflandet skadar förtroendet för politiken.