Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karim filmade sin verklighet

/
  • Othman Karims

Ett bråk om en parkeringsplats som kunde ha slutat med dödligt våld och en terroriststämpling.

Det var drivkrafterna bakom Otham Karims drama "För kärleken".

Annons

Samtidigt som rättegången om det dödliga slagsmålet på parkeringsplatsen i Landskrona avslutas börjar "För kärleken" att visas för journalister och branschfolk. Det är ett otäckt sammanträffande. En av de bärande scenerna i filmen är just ett slagsmål om en p-plats - hämtad direkt ur regissören Othman Karims verklighet.
- Jag skulle parkera när en kille snodde platsen för mig. Jag hoppade ur min bil och då körde han på mitt ben. Samtidigt kom mina bröder dit. Han försökte köra därifrån och vi var tre personer som jagade honom. Efteråt slog det mig: Någon kunde ha dött. För en p-plats skull, säger Othman Karim.
- Jag bor själv i Landskrona. När jag hörde om dödsmisshandeln på parkeringsplatsen började jag fundera: Hur många andra människor är beredda att gå alldeles för långt i en så banal situation, liksom gärningsmannen och jag själv? Jag undrar vilket bagage den 23-åringen bar med sig. Jag inbillar mig att om människan har mat, tak, tillhörighet och någon som älskar henne, då blir saker som p-platser inte så viktiga.
Blev terrorstämplad
"För kärleken" är, som alla bra filmer, en film om nära mänskliga relationer. Men det är också en film som blickar utåt, mot en värld som fortfarande befinner sig på datumet den 12 september 2001.
Trots att han är fullständigt svensk är huvudpersonens själva namn, Moses Said, en terrormisstanke och man anar att en hel del av det som drabbar Moses är självupplevt.
- Jag fick ett samtal från min far i Uganda. Han var sjuk och måste opereras, nu var hans pengar slut. Jag skickade pengar men de kom aldrig fram, säger Karim.
- När jag ringde för att kolla fick jag beskedet "Namnet Karim står på en terrorlista. Det här måste kollas. Det tar en månad eller två". Allt medan min far var döende. Jag tror att om man gör berättelser om människor, om dig och mig, då kommer det storpolitiska med automatiskt.
"För kärleken" har biopremiär den 9 juli.


Erik Helmerson/TT Spektra
erik.helmerson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons