Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karensdagen slår orättvist

Över 60 procent av GS medlemmar mellan 45 och 59 år hade någon gång under 2010 gått till arbetet trots att de hade känt sig sjuka.

Nästan var femte medlem gick till arbetet mer än fyra gånger under året trots att de borde ha stannat hemma.

Att man väljer att jobba när man är sjuk beror på flera orsaker. Dels innebär sjukfrånvaron en ekonomisk förlust till följd av karensdagen, men många väljer också att gå till arbetet för att inte utsätta arbetskamraterna för en ökad och orimlig arbetsbelastning.

Företagen idag slimmar sina organisationer och stressen ökar för dem som är kvar på arbetsplatserna. Det kan leda till att människor som jobbar trots att de borde ha stannat hemma blir långtidssjukskrivna på sikt.

Man riskerar att smitta ned andra, vilket leder till fler sjukskrivningar och produktionsförluster för företagen. Dessutom riskerar sjuknärvaron och medföljande trötthet att leda till ökat antal arbetsolyckor då koncentrationen är försämrad.

Karensdagen drabbar heller inte alla löntagare lika. Det finns anställda som kan undgå det ekonomiska bortfallet genom att arbeta hemifrån eller stänga in sig på kontoret, men långt ifrån alla har den möjligheten. En tidigare studie från Arbetslivsinstitutet visade att det i första hand är de som har de tyngsta och stressigaste jobben, mest ansträngd privatekonomi och det sämsta hälsotillståndet som går till jobbet fast de är sjuka och borde ha stannat hemma. Sjuknärvaron blir till en klassfråga när karensdagen främst drabbar de som har det sämst.

Det är viktigt att arbeta långsiktigt och förebyggande med hälsa på arbetsplatser men målet måste vara att alla ska ha samma möjlighet. Idag missgynnas de som inte har råd att stanna hemma när de är sjuka, både ekonomiskt och fysiskt. Det behövs satsningar på arbetsmiljöarbete. Karensdagen slår orättvist och bör slopas.

Åsa Arvidsson

ordförande GS avd. 13

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel