Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kårböle "överkörda" i belysningsfråga

Vägbelysningen i Kårböle tas bort under våren. Det står klart efter ett möte mellan invånarna och kommunen i måndags.

Annons

På måndagskvällen fick sedan Kårböles invånare information om att ortens vägbelysning tas bort under våren. I samband med vägarbeten längs väg 84 då ett antal lampposter ska bytas ut, tas även 14 belysningspunkter bort. Beskedet möttes med ilska.

– Det kom som ett chockartat besked för många. Många är arga och irriterade över att man behåller belysningen i centralorter och bekostar den med kommunalskatt som även vi betalar, men här tas belysningen bort, säger Stellan Fagrell i Kårböle byalag.

De fyra vägsamfälligheterna som finns i byn får nu själva bestämma om de ska sätta upp ny belysning och bekosta den med egna medel. Stellan Fagrells vägsamfällighet har bestämt att de ska sätta upp belysning igen, även om de ännu inte vet hur de ska kunna finansiera den. Två av vägsamfälligheterna är tveksamma till om de kommer kunna göra det. Dessutom har informationen till vägsamfälligheterna varit mer än bristfällig. Endast en av de fyra har fått information från kommunen, och det i form av ett enda brev.

– Belysningen är viktig därför att en nedsläckt by inte ger något välkomnande intryck. Vägarna används också mycket som promenadvägar, och på vinterhalvåret kan det kännas obehagligt att gå längs en mörk väg. Det är en fråga om livskvalitet, och kommunen har inte ens brytt sig om vad invånarna tycker. Är det för mycket begärt att man ska ha en dialog med de som berörs innan beslutet fattas? Nu kom de med en färdig karta och talade om att "så här gör vi". Invånarna känner sig totalt överkörda, säger Stellan Fagrell.

På mötet som hölls på måndagskvällen närvarade ingen beslutsfattare, endast företrädare för kommunens gata/parkenhet och för Ljusdals Energi. Veckan innan hölls ett möte med kommunen på dagtid, då många Kårbölebor jobbade och därför inte kunde närvara.

Vägbelysningen har funnits i Kårböle sedan 1960. Året innan bildades en gatulyseförening som själva samlade in merparten av pengarna för att bekosta belysningen. Sedan 1976 har kommunen haft ansvar för vägbelysningen i Kårböle.

Det är samhällsutvecklingsutskottet som har beslutat att släcka gatulyset som ett resultat av den belysningspolicy kommunen driver. Den innebär att väglyse på enskild väg endast ska finnas där det finns en samlad bebyggelse med minst tre hushåll.

– Beslutet om att ta bort belysningen i Kårböle följer kommunens policy. Belysningen är på många platser i kommunen uttjänt och måste bytas ut, och i samband med det tas belysning också bort enligt policyn, säger Ulrica Swärd, sekreterare i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott.