Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Käppar i hjulet för nykter skolavslutning: "Föräldrar får vara mer uppmärksamma"

 
School's out 2016
Visa alla artiklar

Kan en gemensam dag för kommunens alla skolavslutningar minska festandet bland unga? Det tror arrangörerna bakom School's out som hade hoppats att det skulle bli en verklighet i sommar. Men så blir det inte.

För många ungdomar är skolavslutningen första gången de kommer i kontakt med alkohol. Men undersökningar från organisationen IQ visar att allt fler elever i nionde klass väljer att avstå från festandet. En utveckling som Marcus Wågström, arrangör till den nyktra skolavslutningen School's out i Söderhamn, välkomnar.

– Det handlar om ett beteende. Tillbaka i tiden var det vanligare att man skulle dricka alkohol när man gick ut högstadiet, men det är just det som vi försöker motverka genom School's out.

Läs mer: Fler företag än i fjol stoppar alkoholförsäljning under School's out

I sommar arrangeras minifestivalen för tionde gången och förberedelserna är i full gång. Men arrangörerna hade hoppats på ett bredare samarbete med kommunens högstadieskolor. Efter förra årets arrangemang väcktes en diskussion om en gemensam dag för alla skolavslutningar, bland annat för att minska alkoholkonsumtionen bland unga.

– Tidigare har det varit lite problematiskt på vissa platser under torsdagen. Men om man lägger alla avslutningar på samma dag så kanske man kan stävja den problematiken. Vi kommer aldrig kunna uppnå en nollvision, men vi kan i alla fall jobb mot det och då är det viktigt att alla parter samarbetar, säger Marcus Wågström.

Läs mer: Mobiliseringsmöte inför School's Out: "De första åren var en skolavslutning, nu är det en minifestival"

Men trots att idéen ska ha välkomnats i skolvärlden blir det ingen gemensam avslutningsdag i år. Norrtullsskolan och Vågbroskolan kommer att arrangera sina avslutningar under torsdagskvällen, medan övriga väljer att ha avslutningen på fredagen.

– Nu har jag gått emot det här och har många emot mig, det förstår jag. Men jag har sagt till eleverna att de får bevisa att de är beredda att ta ansvar och prata med varandra om att inte ha något festande, säger Norrtullskolans rektor Esbjörn Lindgren.

Han var ett tag inne på att "peka med hela handen" och bestämma en gemensam dag men insåg att det skulle bli för svårt att organisera i år. Samtidigt menar han att elevernas inflytande i frågor är viktiga i skolans arbete och att deras önskemål var att ha avslutningen på torsdagen.

– Eleverna tycker att det känns skönt att ha blivit lyssnade på i frågan och det är väl inte helt fel. Men i grunden tycker jag att vi ska ha det gemensamt när vi har ett så fint arrangemang som School's out är. Så det måste vi lösa till nästa år, säger Esbjörn Lindgren.

Läs mer: Tung hiphop och maxad house till School's out – vi avslöjar två nya namn

Även på Vågbroskolan övervägde man att byta dag men det satte underhållningen stopp för i år. Skolan delar nämligen musiklärare med en skola i Bollnäs kommun som har sin avslutning på fredagen.

– Eleverna ska få visa vad de har lärt sig i en musikföreställning och vi försökte få den andra skolan att byta datum men var för sent ute. Så vi stod i valet om att ha eller inte ha underhållning på årets avslutning, säger Vågbroskolans rektor Rose-Marie Larsson.

Även hon välkomnar idén om en gemensam avslutningsdag och hoppas kunna genomföra det nästa år.

– Jag tycker att det är självklart att vi ska ha det på fredagar, hela School's out finns ju för just det här. Nu får vi uppmana föräldrar och andra att vara mer uppmärksamma på torsdagskvällen, säger Rose-Marie Larsson.

Läs mer: Han vill få fler att skippa alkoholförsäljningen – sponsrar för alla som antar utmaningen