Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapa den tröga organisationen i stället

Oförmågan eller oviljan att ta itu med landstingets underliggande problem resulterar i ett förslag om att lägga ner stora delar av specialistvården i hela Hälsingland.

Hur ska jag börja? Det finns så mycket som är underligt i landstingsaffären eller vad vi ska kalla den. Hudiksvallsbaserade ordföranden i landstingsstyrelsen, socialdemokraten Ann-Margret Knapp, vill höja skatten – igen. Symptomatisk för denna röda landstingsledning med gröna inslag är en ovilja att skärskåda hela organisationen på jakt efter kostnader. I stället koncentrerar man sig på två saker: försämrad sjukvård och skattehöjningar.

• Nerdragningar i sjukvården därför att det är lätt att se vart pengarna tar vägen. Det krävs alltså ingen större kompetens att hitta besparingar i vården.

• Skattehöjningar därför att det är ännu enklare. Det är mycket enklare att höja skatten än att leta efter förnuftiga omstruktureringar och rationaliseringar inom andra områden av landstingssfären såsom kultur, transport eller administration.

Ärligt talat, jag finner det svårt att upprätthålla någon form av förtroende för en organisation som inte kan hitta smartare, mer ansvarsfulla sätt att spara en i sammanhanget löjlig summa än att bara be sina tjänstemän se över om man inte kan rationalisera enbart vården.

Missförstå mig inte, 76 miljoner kronor är mycket pengar men i en budget på 6 500 miljoner kronor, 6,5 miljarder kronor, är det inte ens 1,2 procent av budgeten. Det motsvarar, som också påtalats på ledarplats i HT, en besparing på 76 kronor per 6 500 kronor. Om vi tänker oss att det är min inkomst per månad skulle det i mitt fall skulle betyda att jag måste avstå från till exempel 1,5 paket cigaretter eller 8 läsk. Alternativt köra bil 8 mil mindre. På en månad…

Oförmågan eller oviljan att ta itu med landstingets underliggande problem – en stor, trög organisation som är ett sammelsurium av kostnadsbärare och kostnadsställen – resulterar i stället i ett förslag om att lägga ner stora delar av specialistvården i hela Hälsingland. Men eftersom man vet att man är ute i ogjort väder presenteras förslaget som ett tjänstemannaförslag eftersom man då kan slå ifrån sig om medborgarna möjligen skulle opponera sig. I och för sig intressant då det skulle betyda att tjänstemännen agerar på eget initiativ. Vilket då betyder att landstingsstyrelsen inte alls sköter sitt uppdrag. Men det visste vi ju redan. Väl...?

Stefan Segerbrand (M)

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel