Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaotiska söndagen väntar när Grekland folkomröstar om framtiden

På söndag går Grekland till folkomröstning. Vad man egentligen röstar på är rätt oklart och många är förvirrade. Räkna med att det under söndagen dessutom kommer att komma olika medierapporter om kaos kring omröstningen eftersom det är minst sagt en utmaning att organisera en folkomröstning på en vecka, och dessutom göra det utan pengar, med bankerna stängda och ett tak för hur mycket medborgarna får ta ut från bankomater per dag.

Europarådet har också riktat kritik mot utlysning med kort varsel. Kent Härstedt (S) riksdagsledamot och vice ordförande för OSSE:s parlamentariska församling, tycker inte att grekerna fått nog tid att diskutera och argumentera. Och opinionsmätningar visar dött lopp mellan ja och nej.

Den elake skulle säga att grekerna röstar om att det ska gå åt helvete nu eller på en gång. Ett Ja betyder att man säger ja till uppgörelsen men får en akut regeringskris. För i Grekland är det regeringen som argumenterar för ett nej till den uppgörelse som skulle rädda Grekland ur den akuta krisen. Finansministern Yanis Varoufakis har sagt att han avgår, även premiärminister Alexis Tsipras har antytt samma sak. Ett nej medför flera steg närmare att Grekland lämnar euron även om Tsipras i ännu ett högbröstat uttalande sagt att oavsett resultat i folkomröstningen ska en överenskommelse finnas på plats 48 timmar efter folkomröstningen. Varför då rösta? Ja, Tsipras säger att ett nej innebär ett starkare mandat att pressa fram ännu bättre villkor. Samtidigt kan det vara en felkalkyl som kostar. Dyrt. Om Grekland lämnar Euron, och det kaos det medför, så är bedömningen att BNP: n sjunker med ytterligare 20 procent.

Under Almedalsveckan har Grekland varit ett återkommande samtalsämne. En anledning till varför bedömare som följer processen på nära håll inte tror på en Grexit just nu är att Europeiska Centralbanken skulle hamna i ett läge att det egna kapitalet tar slut (och måste återställas) om Grekland går i konkurs och återinför Drachman.

Tipset på stallbacken, förlåt Almedalsparken, är fortsatt att det blir en uppgörelse inom kort, trots allt. Om Grekland klarar sig det närmaste året med återbetalningar kommer den akuta likvida krisen att passeras. Då skulle Grekland därefter under mer ordnande omständigheter kunna lämna euron.

För grundproblemet kvarstår, den misskötta grekiska ekonomin var inte i form att dela samma valuta som lokomotivet Tyskland som står för omkring 40 procent av Euroområdets ekonomi. Och istället för att adressera problemen på hemmaplan har den grekiska regeringen ägnat sig åt vara europeisk dramaqueen och förpesta samtalsklimatet på ett sätt som inte anstår grannar i den europeiska bostadsrättsföreningen.

Och när grekiska regeringar, både nuvarande och tidigare, inte genomfört de nödvändiga reformer som andra länder lyckats med återstår bara en sak; att säga tack och adjö. Men inte nu i kaos, utan lugnt och ansvarsfullt.