Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känslorna svallar i Jävla finnar

Sorg. Tomhet. Hopp och förtvivlan. Oro inför framtiden. Det var många känslor som fick plats på scenen när föreställningen Jävla finnar på tisdagen spelades i Ljusdal.

Fem personer, med fem olika sätt att hantera beskedet om att bruket i Norrsundet ska läggas ner. I en timme är de instängda i ett rum tillsammans. Känslorna är många. Och de är starka. Som åskådare är det svårt att inte bli berörd.
– Jag känner igen de här känslorna, jag har en sambo som jobbat på Färilasågen och en bror som jobbat på Kährs som båda gått igenom det här med nerläggningsbesked, säger Karin Johansson.
Det har gått två år sedan Stora Enso tillkännagav att massabruket i Norrsundet skulle läggas ner samtidigt som den finska produktionen skulle fortgå, (därav pjäsens namn). För många var det ett stort sorgebesked medan andra såg det som en befrielse och en möjlighet för den lilla bruksorten.
Även Ljusdal har drabbats av tunga nerläggningsbesked på senare tid och det gjorde att Jävla finnar kändes angelägen när den spelades i Slottegymnasiets aula på tisdagseftermiddagen.
Efter föreställningen fick åskådarna möjlighet att under ledning av radioprofilen Hasse Persson prata med skådespelarna om pjäsens innehåll. Och det var flera närvarande som kunde identifiera sig med det som hände på scenen.
– Jag kände igen mig väldigt väl, jag jobbade på ett sågverk som lades ner för tio år sedan, säger Stig Almström.
Jävla finnar är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Riksteatern och ABF och pjäsen är just nu ute på turné. På tisdagskvällen gavs även en föreställning i Färila och drygt 20 av turnéns närmare 50 föreställningar är nu avklarade.