Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske hjälpsamt, kanske cyniskt men inte kriminellt

Tidigt nittiotal och jag väcks av beskedet att hundratals flyktingar kommer med bussar mitt i natten från forna Jugoslavien. De placeras på havsnära vandrarhem och i nedgångna hyreslägenheter. Var helst det finns plats. Och en hyresvärd som är villig att öppna sina dörrar.

Tak över huvudet är det primära. Många är barn.

Enda skillnaden i dag är att flyktingarna kommer från Syrien. Behoven desamma: Mat och tak över huvudet. Och lugn och ro för själar som kanske aldrig någonsin mer finner frid efter upplevelser ingen av oss ens kan föreställa oss.

Förmodligen är inte deras största oro att de inte fått någon reflexväst när de ska gå längs den ödsliga landsvägen i det mörka Delsbo en decemberkväll. De kanske inte ens har några föräldrar kvar som kan ge bannor om att de inte syns i det där mörkret som obehagligt nog breder ut sig den årstiden över hela vårt land.

Aningen mer bekymrade var nog de asylsökande som bodde i Ljusne där kackerlackor och löss angrep familjerna, i de anvisade bostäderna. Men inte tillräckligt bekymrade för att våga larma själva – de kanske blev utvisade då?

Självfallet, miljonrullningen som Migrationsverket tvingas till i sin desperata jakt på bostäder, ska synas.

Självfallet är cynismens ansikte obehagligt att möta. Göra affärer, tjäna pengar, på andra människors olycka? Utnyttja systemet, fy, det gör ju ingen av oss andra rättrådiga.

Men i denna katten-på-råttan-råttan-på-repet-lek är det så lätt att skjuta över målet. Vem är skurk? Måste det finnas en skurk? Och vad är alternativet?

För självfallet, vem eller vilka debatten gagnar kan vi alla räkna ut vid det här laget.

Migrationsverket har som uppgift att hitta just ett drägligt boende åt tusentals flyktingar. De möts i vissa fall av kalla handen där hela kommuner har stängt dörren om sig. I andra fall, som i Delsbo och det aktuella hotellet Svanbacken (helahälsingland.se), får de napp.

Det gör inte hotellägarna till Raoul Wallenberg-liknande företagsledare, men inte heller till kriminella människohandlare. De har kanske utnyttjat ett system, sett en chans att äntligen få snurr på en verksamhet som gick knaggligt tidigare. De har också överklagat beslut, helt enligt alla juridiska regler – och märk väl – fått rätt. Också det har de tjänat en hel massa pengar på, men frågan inställer sig: Är det hotellägarna eller systemet det är fel på?

För det är det här med vinsten som sticker i ögonen. Vi reagerar med ryggmärgen allihop. Flyktingmottagande ska ske i offentlig regi för det handlar om hjälpbehövande människor. Så alltså borde Migrationsverket bygga egna boenden. Frågan är vad man gör med dem när flyktingströmmarna avtar. Till syvende och sist har Migrationsverket bara att följa regeringsbeslut.

För det är så klart bättre att enskilda, privata företagare står med tomma hotell, hyreshus och anläggningar ute i landet, alternativt upplåter utrymmena gratis. Eller?

Jag har sett hela kvarter rivas (bäst att tillägga: allmännyttans) efter flera års flyktingmottagande. Fastigheterna slits enormt på grund av genomströmningen.

Och så mitt i allt. Alfta Quren i Alfta ska inhysa 200 asylsökande. Med allt vad det innebär i utökad kommunalt ansvar och eventuella konflikter.

Förmodligen kommer Alfta Quren att tjäna pengar på asylmottagandet. Förmodligen hela Alfta.

Förhoppningsvis och troligtvis är byborna lika kloka som i Sunnansjö i Dalarna: där visade hela bygden nazisterna på dörren och engagerade sig i de nya grannarna.

Det fanns annat att tjäna än reda pengar.