Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanonerbjudande, typ – sjukt bra...

Kanonerbjudande! Tack för vänligheten annonsören i veckans reklamblad, men jag måste ändå avböja eftersom jag faktiskt inte vill ha en kanon!

Jag behöver ingen kanon och att bara ha den för att ha den känns helt fel eftersom den tar upp så mycket dyrbar plats. Det är trångt att bo i lägenhet och ute på altanen vågar jag knappast ställa den, för tänk om det skulle komma någon vettvilling och börja skjuta. Om det nu skulle visa sig att kanonen är komplett och skjutklar vill säga, vilket i ock för sig inte framgår av annonsen.

Vidare erbjuds både vetemjöl, kastspön och digitalkameror till "kanonpriser" men för att få en uppfattning om hur bra det är att handla snabbt, måste man nog känna till vilket pris det är på en kanon i dagens läge, eller hur? Det är märkligt hur den gamla, fruktade krigsmaskinen lyfts fram till något positivt och lockande i vårt språk i dag. Om världen mot alla odds skulle stå sig i hundra år till, så kanske att det annonseras stridsspetserbjudanden och pinaler till kärnvapenpriser? Den som lever får se!

Det är också märkligt att höra tv-kockarna smaka på varjehanda finesser och konstatera att "det smakar kanon". Vilket beröm? Jag har aldrig smakat på en kanon, men jag tror att det måste ses som en kvalificerad gissning att tänka sig att den smakar rostigt järn från fornstora dar. En smakbit som kommer från en gammal kanon är faktiskt ingenting jag längtar efter, men matproffsen i tv verkar ha kläm på delikatessen..?

Ordet "sjukt" som används om något som är väldigt bra, det kommer jag inte att lägga in i min ordlista. När jag var barn hade jag upprepade öroninflammationer med sprängande värk i öronen, käkarna och även i näsbenet! Jag var så öm i hela skallen att jag inte lät mig kammas de värsta dagarna, och feberångorna stod som en sky omkring mig. Det var sjukt! Jag fattar inte hur något kan vara "sjukt bra" som det är i dag. I toksvenskan som används numera kan man ju lekande lätt säga "grymt bra" eller "grymt god" men vad betyder ordet "grym" egentligen? Tyranner, våldsverkare och ohyringar alla kategorier, var och är grymma i ordets rätta bemärkelse, men nu används ordet "grym" som förstärkning av uppskattning och erkännande!? Det finns oräkneliga exempel på språkliga konstigheter, ta avslutningsvis ett ord som typ, typ.

Madam Lavett

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel