Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner sig de unga rotlösa?

Olle Persson skriver om sina funderingar kring då och nu, kring att åldras och varför somliga väljer att begå självmord redan före 25 års ålder.

Jag sitter och funderar på gårdagens och dagens samhälle. Anledningen är att många äldre mår dåligt på grund av ensamhet och en känsla av att vara odugliga. Blir du arbetslös efter 55 år, säger många "men du har ju gjort ditt?" Många ungdomar tar livet av sig före 25 år, varför? Känner de sig rotlösa, ställs det för stora krav, känner de sig misslyckade?

Själv fyller jag 69 om någon månad och minns min ungdom som en fantastisk tid med stora visioner. Faktum är att det känns lika i dag, tycker fortfarande att livet är fantastiskt, har god hälsa och har fortfarande visioner och arbete.

I slutet på 1950-talet kom en granne hem till min far. Grannen sa: ”Har du hört på f-n, Erik, nu är femfemmornas femfemor igång. Politikerna ska bygga ut ålderdomshemmen och börja med nåt som heter 'bar´daghem' (barndaghem), för att kärringarna ska ut och jobba. Kärringarna har väl alltid jobba´ och gamlingarna ska ta han´ om 'bara'” (barnen).

Mina föräldrars granne hade många citat och funderingar som man reagerade på med skratt, men med facit i hand var många funderingar kloka. Samhället har förändrats enormt på 60 år, då vi hade ett bondsamhälle, vilket är ett minne blått. Vad kan vi göra för att förbättra ungdomarnas och de äldres situation?

Var det bättre förr? Personligen tycker jag att det är bättre nu utifrån min egen situation, men funderar allt oftare på barnens, ungdomarnas och de äldres framtid.

Olle Persson

kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel