Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner rädsla för mångkultur

Pär Norling är dansbandstrummis, järnvägsjobbare, bil- och båtentusiast. Nu är han också nykomling i politiken som Sverigedemokraternas första namn i valet till kommunfullmäktige i Bollnäs.

- Det mångkulturella samhället är farligt, anser han.

Reaktionerna har varit många sedan Pär Norling från Kilafors, kapellmästare i egen orkester, bestämde sig för att ställa upp som Sverigedemokraternas frontfigur lokalt.

Hans kolleger i bandet har till och med valt att offentligt klargöra att de inte delar hans åsikter.

- Ja, jo, de är ju lite känsliga. Men jag vill egentligen inte kommentera det, säger han.

Dansbandet har varit hans hobby i många år. Kvartetten reste för några år sedan betydligt mer, men har fortfarande ett 60-tal spelningar om året. För åtta år sedan engagerades bandet också på en norsk lyxkryssare under en resa i Karibien.

- Det är ju fantastiska minnen. Senare åkte jag själv tillbaka som kryssningsgäst på ett par resor till.

Men de internationella influenserna från Bahamas, Puerto Rico och andra strandhugg till trots – för Pär Norling står Sverige alltid i förgrunden.

- Absolut. Det gäller allt, från kulturtraditioner och livsstil till mat.

- Jag har aldrig ens beställt en pizza på en pizzeria eller någon annan servering. Jag kommer aldrig att göra det heller, inte så länge det finns svensk husmanskost och andra bra rätter.

EU är ingenting som Pär Norling gillar. Han tycker exempelvis att det svenska jordbruket drabbats för hårt i EU-perspektivet och anser att konkurrensen inte sker på lika villkor.

- Andra länder gynnas på Sveriges bekostnad. På sitt sätt är det här en lokal fråga. Vi måste få mer av lokalproducerade livsmedel och en hårdare kontroll av det som importeras.

Sjukvården, åldringsvården och äldreomsorgen engagerar honom också.

- Där behövs det mer resurser och en annan organisation. Mer kvalificerad sjukvård måste finnas närmare. Det är orimligt att som i Bollnäs bygga ett nytt sjukhus och direkt därefter börja med nedläggningar. Äldre och svårt sjuka får inte hänvisas till transporter efter vägarna. Kommunen måste kräva betydligt mer av landstinget.

Så var det flykting- och invandringspolitiken. Pär Norling förnekar att han är intolerant eller har åsikter som kan liknas vid rasistiska, men han delar det Sverigedemokraterna står för.

Antalet asylsökande som får uppehållstillstånd måste begränsas kraftigt, anser han.

- Våra insatser bör främst ske på plats i hemländerna och för kvotflyktingarnas räkning. Nu tar kommunerna hit folk för att tjäna statliga pengar på dem. Samtidigt behandlas många som kommer nästan som boskap. Mottagandet fungerar inte.

Pär Norling oroas också över droger och växande kriminalitet.

- En av de viktigaste frågorna för kommunen är att öka bidragen till det egna brottsförebyggande rådet och till frivilligorganisationer som ägnar sig åt brottsbekämpning.

Sverigedemokraterna i Bollnäs vill också värna om skolans och förskolans resurser, framhåller han. Någon nedläggning av byskolor vill inte Pär Norling se.

- Fler kommunala ungdomsjobb är en annan viktig sak. Parker och vägar i Bollnäs kommun behöver fräschas upp och en aktiv kommunal arbetsmarknadspolitik kan bidra till det.