Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Känner jag för något försöker jag göra det"

Hur han hinner med är det ingen som vet. Göran Johnsson fyller sin vakna tid till brädden med aktiviteter. Alla dagar utom måndagar, då är han ledig.

– Då är jag ute i skogen och går, tar det lugnt. Det är det bästa som jag har gjort.

Till yrket är han rörmokare, eller ja, VVS-montör som det egentligen heter. Verkstaden är översållad med verktyg och prylar, på fikarummets vägg hänger en tutt-kalender.

Men Göran Johnsson är allt annat är macho. Lugn, trevlig och lite eftertänksam.

När han tar av sig blåstället för dagen styr han oftast stegen mot idrottsplanen där han tränar ungdomarna i Söderhamns IF.

– Att vara tränare för friidrottarna är det absolut roligaste jag har gjort inom idrotten.

Trots att han aldrig själv har ägnat sig åt friidrott – mer än på gympan under skoltiden – har han varit tränare i 13 år.

– Att träna ungdomarna ger mig ungefär samma sak som att själv idrotta. Jag ser hur de utvecklas, följer varje nytt steg de tar och gläds med dem när de gör bra resultat.

När han själv fick barn, tre stycken närmare bestämt, som valde andra sporter var det bara att hänga med. När äldsta barnet Per ville prova på friidrotten hakade Göran på.

– Just blandning – tjejer och killar i olika åldrar – där alla tränar tillsammans och månar om varandra är fantastisk. Friidrott är det absolut roligaste inom idrotten, men jag tror att man måste uppleva det för att förstå det fullt ut.

Snart bär det av till Teneriffa på träningsläger. Det brukar bli en tur med friidrottarna varje år.

– När vi är iväg försöker jag alltid se till att vi gör något kulturellt också.

Göran berättar om drömmarna att besöka Europas huvudstäder: Prag, Budapest, Rom.

– Jag försöker leva så. Om jag känner för något då försöker jag också att göra det. Många går bara runt och pratar om vad de skulle vilja göra, men jag försöker att genomföra det.

En sak som han kände för var att jobba mindre. Så sedan två år tillbaka är han tjänstledig varje måndag.

– Min fru och jag har så vi klarar oss och behöver inga nya prylar. Då är det bättre att gå ner i inkomst och försöka må bra i stället.

Han inte ångrat sig en sekund.

– Det är min och Hassels dag numera. Då är jag ute i skogen och går, tar det lugnt. Det är det bästa som jag har gjort.

Hassel ja, det är en hund med en helt egen historia.

– Det är en liten svart lurvig sak, en kleinspitz. Det är favoriten, det. Han är så smart han så det finns inte.

Egentligen var det inte meningen att de skulle ha hund. Barnen tjatade alltid, men svaret var nej – det fanns inte tid.

– När äldsta jäntan blev 18 så köpte hon en helt enkelt, för då hade ju inte mamma och pappa något att säga till om längre.

Så kom Hassel till familjen och stannade kvar efter att barnen lämnat boet.

– Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan hund. Min fru var till och med hundrädd från början, men det är borta nu och jag älskar den hunden.