Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner inte igen sig i kritik

Fredrik Andersson hoppade av projektet Hällåsen Sportarena då han ansåg att kommunen förväntades stå för kalaset.

De som är kvar i projektet ger en annan bild:

– Det första vi gjorde var ju att prata med företagen, säger Bo Nyman.

Annons

Före sommaren tog byggnadsingenjören Fredrik Andersson sitt projektmaterial med sig och tackade för sig. Anledningen var att han saknade kontakter med näringslivet och att han fick uppfattningen att fokus i stället låg på kommunens plånbok. "Ingenting gjordes för att samla företag", sade Andersson.

Helt fel kontrar Nils Stefansson, med i projektgruppen och ordförande i Söderhamns IF. Kvarvarande projektmedlemmar vill nu ge sin bild av läget.

– Det är en direkt lögn och det har vi papper på. Man får för sig att vi suttit som pösmunkar och väntat men den passivitet som han beskriver är inte med sanningen överensstämmande. Rätt ska vara rätt, det är inget emot Fredrik. Självfallet är det inte så att vi sitter och väntar att kommunen ska betala, säger Stefansson.

Tidigt 2008 informerade man om Hällåsen Sportarena och fick då bland annat företag och skolor att tända till på idén. Även kommunstyrelsen informerades.

– Vi har försökt samla Söderhamns kommun i alla avseenden. Vi har 4 842 föreningsmedlemmar bakom oss och 39 av de större företagen i Söderhamn, säger Bo Nyman.

Känslan är att företagarna även hösten 2009 finns med i båten, menar Nyman. Nästa steg är att få kommunen med på resan. Arenaprojektet väntar nu på en utredning från Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden, KUS, angående tekniska och ekonomiska aspekter av ett hallbygge. En utredning som drar ut på tiden. Kommunstyrelsen har gett KUS mer tid att utreda frågan och senast i oktober ska det vara klart.

– Det är en svår och komplicerad fråga där vi måste väga alla frågeställningar för och emot varandra. Om man ska hitta en lösning ska det baseras på rätt faktaunderlag, säger Magnus Svensson (C), ordförande i KUS.

Nymans och Stefanssons dröm är att kunna bilda ett arenabolag som köper anläggningen och marken för Hällåsen Sportarena av kommunen, för att sedan bestämma vad som ska investeras, vad det får kosta och hur mycket som ska lånas. Och så därefter sätta spaden i jorden. För driften av en eventuell arena har projektgruppen tänkt sig ett avtal med kommunen.

När utredningen är klar i oktober får alla parter besked om vilket håll resan går.

– Från politiskt håll vill vi också ha klar utredningen så att något händer. Antingen går vi framåt eller så måste det få ett avslut, säger Magnus Svensson.