Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kändis eller ihärdig och engagerad?

Sammanräkningen av personrösterna i EU-valet går mot sitt slut. I kväll ska alla kryss vara räknade.
Men det går att konstatera i förtid att kändisskap lönar sig.

Annons

De två som verkar knuffa sig förbi partiernas egen ordning på listorna är moderaten Anna Maria Corazza Bildt, tillika utrikesministerns fru, och den tidigare partiledaren Alf Svenssson (KD).

Det finns dock en del andra personer att uppmärksamma. Även om de ännu inte fått tillräckligt med röster för att packa väskan och vara på väg till Bryssel.

Av de som röstade på feministiskt initiativ kryssade 60 procent av väljarna en kandidat. Och Gudrun Schyman, som toppade listan fick 60 procent av rösterna. Det kan man kalla för en Gudrun Schyman-effekt.

Den mest kända lokala kandidaten blev socialdemokraten Evin Cetin från Bollnäs.

Med hennes pizzakampanj så har hon hittills fått ihop drygt 13000 röster. Vilket är långt ifrån en plats i Bryssel på Socialdemokraternas lista.

Men hade hon varit Folkpartist hade hon haft en plats i Bryssel.

Men den platsen tar Marit Paulsen. Hon har, tills nu, fått flest kryss av alla kandidater, drygt 135 000 kryss.

I kväll ska rösträkningen vara färdig.

Det går ändå att konstatera att kändisskap lönar sig. Men också att en ihärdig och genomtänkt kampanj, som Evin Cetins, ger många röster.