Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kändes väldigt tungt att säga nej till LBK"

Micha Svechnikov var klar för Ljusdals BK.
Då åkte klubben ur elitserien och förutsättningarna förändrades.
Därför blir det i stället tionde raka säsongen i moderklubben Dynamo Moskva till hösten.
– Det kändes väldigt tungt att säga nej till LBK, säger han.

I augusti 1994 anlände det 20-åriga superlöftet till Ljusdal från Dynamo Moskva. Åtta säsonger senare lämnade Micha Svechnikov LBK som en kung.

De senaste åren har "frälsaren" ryktats vara på väg hem till Ljusdal där han har familjen. Tidigare i våras var allt klart inför nästa säsong, men...

– Alla detaljer var klara, men det var ett litet "om" med i bilden. Vi skrev inga papper, men vi var överens om att jag skulle spela en säsong och kanske ta en annan roll sedan. Men det var hela tiden med elitserien i bilden, säger Micha Svechnikov.

LBK misslyckades i kvalet och degraderades till allsvenskan. Då tackade Micha Svechnikov nej.

– Jag sa till LBK: "Jag ger tanken en ärlig chans och funderar lite trots att det är allsvenskan". Det gick några veckor och jag funderade, men fick inte ihop det. Jag vill spela och avsluta min karriär på en nivå som jag är van vid, säger den ryske stjärnan, som fyller 42 i höst.

Hur känns kroppen numera?

– Jag kan inte säga att jag bara blir bättre och yngre, men den känns jättebra. Spel- och tempomässigt känner jag att jag tillför i ett lag som Dynamo Moskva.

Var det ett enkelt beslut att välja Dynamo när det inte blev LBK?

– Det har inte varit aktuellt med något annat än LBK eller Dynamo. Beslutet var svårt, för jag känner rejält för folk som lägger ner så mycket energi för att få LBK att gå ihop. Det kändes väldigt tungt att säga nej till dem, säger Micha Svechnikov.

Hade du andra alternativ i Sverige?

– Alternativ fanns givetvis, men inte från min sida. Jag var inte beredd att sätta mig i en bil och kånka fram och tillbaka, säger Micha Svechnikov, som vann SM-guld med Sandviken 2010/2011 efter en säsong med pendlande.

– Även om jag var i Sverige så var jag ändå borta när jag var i Sandviken. Då kan jag lika gärna vara borta i Dynamo. Det är den klubb jag egentligen känner mest för eftersom det är min moderförening.

Alternativ i Hälsingland?

– Det kanske är fel att säga något om det, det föder bara massa spekulationer och snack. Det har funnits alternativ, vi får stanna där.

Var det ett bra bud du fick från Dynamo?

– Det handlar inte om pengar mellan mig och Dynamo. Det är inte så att Dynamo ringt mig senaste veckorna och sagt "vi höjer, vi höjer", säger Micha Svechnikov.

– Det är på en annan nivå mellan oss. Om jag vet att det behöver läggas resurser på andra spelare kan jag hjälpa till från mitt kontrakt, en så pass nära relation har vi.

Hela familjen, inklusive Micha, var inställd på att han skulle flytta hem till Ljusdal efter den här säsongen. Trots att han på nytt försvinner österut till hösten står sambon och döttrarna bakom beslutet.

– Jag skulle aldrig göra det här igen om jag inte hade dem bakom mig. De står bakom mitt beslut, som är vårt beslut egentligen, säger han.

– Och kanske är det jag som mår sämst av det, som inte kan få vara med dem varje dag. De har varandra och hemmet medan jag får vara borta lite grann. Men jag klagar inte på situationen, det är jag själv som väljer att spela där.

I sommar åker familjen på semester till hans föräldrar i Ryssland. Någon bandytid i Moskva blir det inte förrän framåt höstkanten.

– Större delen av ledigheten blir jag hemma.

Skönt?

– Mycket.

SE ÄVEN

TV: "Jag var i stort sett klar för LBK"