Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kända namn vill rusta bostäder

Några av landets mest kända fastighetsinvesterare står bakom Gimmel Fastigheter AB – det bolag som nu köper 600 bostäder i Bollnäs av Helsingehus.

Men affären i Bollnäs är det nystartade företagets första förvärv.

Det är en minst sagt stark ägargrupp som nu formeras i bolaget.

Bland de fem ägare som har 20 procent av aktierna vardera finns Peabs grundare Erik Paulsson (via bolaget Backahill), Fastpartners Sven-Olof Johansson (i Compactor Fastigheter), Kvalitena AB (ägt av fastighetsbolaget D. Carnegie & Co), Peder Johnsson (en av grundarna till fastighetsbolaget Stendörren) och mäklaren Lennart Schuss.

Den senare var med och startade fastighetsrådgivaren Catelia Corporate Finance och är nu tillsammans med Peder Johnsson Gimmel Fastigheters "ansikte utåt".

Tanken vid starten var att satsa på fastighetsköp och renoveringar av bostäder från det så kallade miljonprogrammets tid mellan 1965 och 1975.

Men i en intervju i tidningen Fastighetsvärlden för en vecka sedan så markerade Lennart Schuss att intresset breddats.

– Vi har ändrat något i vår målbild och granskar numera både bostäder ur miljonprogrammet och vanliga bostadsfastigheter, förklarade han.

Ambitionen är att köpa upp 1 200–1 500 lägenheter per år och renovera dem på ett kostnadseffektivt sätt. Det hela ses som en gångbar modell för att bygga om nedslitna bostadsbestånd.

Mer av importerat byggmaterial till lägre pris och en ny modell för stambyten (där hyresgäster inte behöver evakueras) ska sänka investeringskostnaderna.

Men de lägenheter som berörs i Bollnäs anser Lennart Schuss vara av högre kvalitet, även om det också här finns stora behov. De flesta av dessa lägenheter sålde kommunala AB Bollnäs Bostäder till Olov Johanssons Helsingehus 2005.

När lägenheterna nu säljs av Helsingehus så har Bollnäs Bostäders nuvarande vd, Lars Åsberg, blandade känslor.

– Helsingehus har varit en betydande aktör på marknaden i närområdet. Jag hade gärna sett att de fortsatt sitt ägande och förvaltande med den goda lokala förankring som bolaget haft, säger Lars Åsberg.

– Men vår affärsplanering ändras inte av detta. Fastigheterna och lägenheterna finns ju redan på marknaden i Bollnäs. Våra förutsättningar är desamma.

Någon kännedom om fastighetsaffären hade han dock inte förrän nyheten presenterades i tidningen. Det hade inte heller kommunalrådet Marie Centerwall (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs. Men Gimmel Fastigheter meddelar att information är på väg.

– Det vi kan hoppas på att även detta bolag är mån om att sköta sina bostäder. Vi vill naturligtvis se attraktiva bostadsområden och ett bra utbud på marknaden även i fortsättningen, säger hon.

Bollnäs Bostäder är fortfarande störst på hyresmarknaden i Bollnäs. Det kommunala bolaget har 3 800 lägenheter och 30 000 kvadratmeter andra lokaler i tätorterna i Bollnäs kommun.