Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända namn i rollistan

/
  • Ljussättaren Erik Nordlander, Kramfors, och Sophie Knapp, Hudiksvall, som ska göra scenografin till föreställningen i Iggesunds järnverk.
  • På plats i det magiska Iggesunds järnverk inför sommarens föreställning av Ronja Rövardotter är Östen Eriksson/Skalle-Per, Cristina Viksten/Undis, Lars Bethke/Borka, regissören Linus Fellbom och Bill Hugg/Mattis.

Skådespelaren Bill Hugg, som härstammar från Stocka, blir rövarhövdingen Mattis i sommarens föreställning av Ronja Rövardotter. Fyra nya rollinnehavare presenterades vid en sammankomst på spelplatsen Iggesunds järnverk.

Annons

Redan tidigare hade Enångersbon Östen Eriksson tackat ja till att spela Skalle-Per och Cecilia Milocco från Folkteatern och nu på Stockholms Stadsteater, till att spela Ronja.

Regissören Linus Fellbom, Stockholm, kunde på tisdagskvällen presentera ännu en uppsättning skådespelare; Bill Hugg som Mattis, skådespelaren Peter Perski som Birk,dansaren och skådespelaren Lars Bethke, Stockholm, som Borka samt hudiksvallsbon Cristina Viksten som Ronjas mor Unnis.

Samtliga, utom Cecilia Milocco och Peter Perski, fanns på plats redan i den stämningsfulla inledningen på kvällen i järnverkets kyla. I fackelskenet läste Östen Eriksson första kapitlet i Astrid Lindgrens bok hur rövarflickan Ronja kommer till världen.

Nu är det ett stort teaterprojekt styrelsen för föreningen kultur.jernverket räknar med ska se dagens ljus i augusti 2010. Skolprojektet Lust till Ronja Rövardotter har redan kommit igång. Eldsjälen bakom heter som vanligt Gerd Engberg.

- Att säga nej finns inte på kartan när man får en sådan här förfrågan hemifrån, säger Malmöbon Bill Hugg, blivande Mattis, som såg Den Stora Vreden här när det begav sig.

Han var ganska tagen efter att ha känt på magin i järnverket.

- Det kändes som att stiga in i en kyrka, förklarade han efteråt.

Bill Hugg kommer från Stocka. Efter Scenskolan i Malmö har han varit med i många filmer och tv-produktioner. Han spelar Rasmus Fagerlind i Andra Avenyn och hade rollen som Terje i den svenska Mamma Mia.

Även Lars Bethke har en roll i Andra Avenyn, han spelar Uffe Bratt. Han bor i Stockholm och samarbetar med Linus Fellbom, som presenterade honom som allkonstnär inom teater och dans.

- Linus och jag har arbetat mycket tillsammans och han berättade om den spännande atmosfären här i Iggesund. Han ljög inte, förklarade Lars Bethke efter presentationen. Här kommer man att kunna skapa storslagen magi.

Han ska inte bara spela övarhövdingen Borka, ärkefiende till Mattisrövarna, utan även göra koreografin i föreställningen.

Peter Perski var även ett nytt namn på rollistan. Han ska göra Birk Borkasson, Borka och Undis son som föds samma natt som Ronja.

Peter Perski är känd i Hälsingland efter att ha medverkat på Träteatern i Järvsö i Trettondagsafton 2006 och Molières Tartuffe 2007 och våren 2008 spelade han i Tintomara på Folkteatern. Han har medverkat i tv-serierna Stormen och Kommissionen.

Sångerskan Cristina Viksten är också ny i rollistan. Hon kommer att spela Undis, mamma till Birk. Hon är känd hemma i Hudiksvall bland annat för sina tolkningar av Karin Boyes dikter.

Rollen som Lovis, Ronjas mamma, är ännu obesatt. Liksom medlemmarna i de två rövargängen. Dessa hoppas Gerd Engberg och styrelsen hitta bland alla de sångare som var med i fjolårets produktion i Iggesunds järnverk. För sjunga ska en rövare kunna. Hur effektfullt det är i det magiska järnverket demonstrerade de sju manliga Hällsångarna från Hudiksvall när de trädde fram ur röken sedan bara deras starka röster hörts i mörkret.

Men en teaterproduktion är inte bara sina skådespelare. Den står på två viktiga ben, varav produktionsteamet är det andra, som regissören Linus Fellgren så noga framhöll när han presenterade scenografen Sophie Knapp från Hudiksvall, samt de för kvällen inte närvarande stockholmarna Behnaz Aram, som ska göra kostymerna, Theresia Frisk som är maskör, och Leif Jordansson som kommer att skriva musiken.

Från Kramfors kom Erik Nordlander, som för tredje gången nu ska ljussätta en produktion i Iggesunds järnverk. Att regissören är en av landets mest kända ljussättare har inte fått honom att backa. Tvärtom.

Mer läsning

Annons