Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd idrottsprofil har avlidit

En av Hudiksvalls stora idrottsprofiler har avlidit.

Leif "Kojen" Johansson avled den 2 mars, 66 år gammal.

Kojen var en bolltalang av sällan skådat slag, som spelade på allsvensk nivå i både fotboll, hockey och bandy.

Det spelade ingen roll vilken bollsport Kojen än tog sig an så bemästrade han sporten med bravur.

Han var Kojen med alla. Ingen kallade honom för Leif.

Namnet Kojen hade han fått efter sin pappa Koj-Tage. Koj-Tage i sin tur kallades så beroende på att hans morfar bodde i koja.

I unga år började Kojen spela fotboll hemma i Iggesund, han var med i A-laget redan som 14-åring, och han är fram till i dag IIK:s främste målgörare genom tiderna med sina 235 mål.

Han spelade även fotboll med ABK, hockey i Strand och bandy med Broberg.

Tidigt värvades han som ishockey- och fotbollsspelare till Gävle. Efter att ha vänt tillbaka till Hudiksvall för spel i ABK och Strand flyttade han för att spela hockey med Umeå, som då spelade i allsvenskan, och spelade samtidigt fotboll med Gimonäs i division 2, som var näst högsta divisionen i seriesystemet. Då var han i 20-årsåldern.

Därifrån flyttade Kojen till Dalarna dit han blev värvad för att spelade fotboll med allsvenska Brage.

I början av 1970-talet flyttade familjen hem till Hudiksvall igen, och Kojen fortsatte spelade fotboll med ABK och ishockey med Strand.

Som spelare var han otroligt snabb, tuff, totalt orädd och offrade sig alltid för laget, utan att tänka på konsekvenserna för egen del.

Han var alltid glad och positiv i sin attityd. Det var aldrig några ledsamheter, Kojen såg bara möjligheter, säger Nils Grängzell, en av Kojens närmaste vänner.

Kojen spelade fotboll till början av 1980-talet, och när han lade sin spelarkarriär på hyllan, blev han i stället tränare. Han har tränat Iggesunds, Delsbos och Strands fotbollslag. Men han hade även hittat ett nytt intresse – travsporten.

Han köpte en gård i Njutånger som han renoverade. Han importerade fölston från andra länder och födde upp hästar hemma på gården. Han hyrde även en träningscamp i Hede där han tränade travhästar åt både kända och okända hästägare.

Han hade flera bra hästar. En av dem var Persing Junior, som Kojen ägde tillsammans med ytterligare sex travkompisar. 1984 sprang Persing Junior in en miljon, vilket var en ansenlig summa på den tiden.

Kojen var ett välkänt ansikte på travbanorna runt om i Europa.

Han bevistade alla de större travloppen, dels för att se egna hästar starta, dels för att hålla utkik efter blivande stjärnor att köpa in.

I början av 1980-talet började Kojen spela golf. Och som i alla andra bollsporter han hållit på med, blev han snabbt väldigt duktig. Han vann ett stort antal deltävlingar i Travtouren, en golftävling där spelare med koppling till travet åker runt i Sverige och spelar golf i anslutning till större travlopp.

Kojen hade sedan lång tid tillbaka förstorat hjärta, och för ett par år sedan drabbades han av hjärtsvikt och fick en pacemaker inopererad. De senaste månaderna försämrades hans hälsa snabbt, och den 2 mars, 20 dagar innan sin 67-årsdag somnade han in.