Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd från TV

När Kristdemokraterna samlades till kommun- och landstingsdagar i helgen hade de mycket att fira.

Förutom att partiet fyller 50 år och att det på torsdag är ett decennium sedan Göran Hägglund tillträdde som partiledare, är deras förstanamn i EU-valet, den före detta journalisten Lars Adaktusson, den i särklass mest kända toppkandidaten, bortsett från Folkpartiets Marit Paulsen.

Det tråkiga för de 1 300 kristdemokrater, som ägnade helgen åt att peppa varandra inför valrörelsen, är att det inte verkar spela någon roll. I DN/Ipsos marsmätning ligger KD på 3,7 procent, vilket är sjätte månaden i rad som partiet inte klarar riksdagsspärren.

Det är inte kul, som KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson uttryckte saken. Men medan det inte alltid är roligt att vara kristdemokrat i Sverige, är det troligtvis desto trevligare i Bryssel. I EU-parlamentet sitter KD i den konservativa EPP-gruppen – Europaparlamentets överlägset största grupp – och i helgen blev det tydligt att KD satsar stort på EU-valet. Parollen Familjens röst, som pryder valaffischerna, går som en röd – förlåt blå – tråd genom tillställningen och huvudbudskapet är att EU inte ska peta i det som KD anser är nationella angelägenheter. Om syftet är att få välbehövlig draghjälp inför höstens riksdagsval, eller om partiet verkligen vill göra skillnad i Bryssel, får vara osagt. Målsättningen är i alla fall två mandat och det forna nyhetsankaret Lars Adaktusson hoppas få sällskap av Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor, mest känd från SVT-serien Kommunpampar. Och kanske är EU-parlamentet KD:s rätta element.

Sloganen Familjens röst bör läsas i ljuset av Göran Hägglunds uttalanden om att Sverige är ett individualistiskt och familjefientligt land, vilket är sant i bemärkelsen att svensk politik sedan lång tid tillbaka utgår från individen, inte från familjen eller gruppen.

I sitt inledningstal beskrev Göran Hägglund ett samhälle som hotas av liberal och socialistisk radikalism och individualism och under kommun- och landstingsdagarna var det många som lyfte fram vikten av värderingar och de mjuka värdena.

Inget av detta står högt i kurs hos svenska folket, och kombinationen av att vara ett moralkonservativt parti i ett liberalt land, och att ha ett religiöst epitet i namnet när man söker röster av världens mest sekulariserade folk, gör att Kristdemokraterna jobbar i kyrkgångens uppförsbacke.

Det återstår att se om KD lyckas locka väljare genom att toppa sin EU-lista med två tv-kändisar. Vad svenska folket bör fråga sig är dock inte vilka kandidater som går bäst genom rutan, utan vilket EU vi vill ha.

KD och EPP för Europa i en konservativ riktning. Föredrar man en liberalare union, där alla kvinnor exempelvis har rätt till fri abort, är det inte EPP-gruppen som behöver bli större.