Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanadensare på rullskidor genom Skandinavien – just nu i Hälsingland

Skidåkaren Phil Shaw är just nu mitt i ett ambitiöst projekt. Att ta sig fram på rullskidor från Ystad upp till Narvik, sedan ner till Oslo. Nu i dagarna passerar han Hälsingland.

Hockey, hockey är allt i Kanada berättar skidåkaren Phil Shaw som tycker att skidor borde vara en given sport i Kanada.

- Vi har precis som de nordiska länderna långa vintermånder. Men trots det har inte skidsporten slagit igeom på allvar än berättar Phil Shaw.

Läs även: Lämnade cykeln i Ryssland för äventyr i Kanada

Phil Shaw kommer från den fransktalande delen Quebec och är mitt uppe i ett väldigt ambitiöst projekt som går ut på att ta sig hela vägen från Ystad, upp genom Sverige till Kiruna, över till Narvik och sedan ner längs kusten i Norge till Oslo. Just nu befinner han sig i Söderhamn på sin resa norröver.

- Det är inte första gången i Sverige. Som skidfantast har jag varit i Dalarna flera gånger och åkt Vasaloppet. Fyra gånger har det blivit totalt.

Varför gör du detta?

- För att promota skidsporten i stort, och framförallt Wordloppet som är en samling av några av de största skidtävlingarna i världen. Vasaloppet är en av dem. Men även för att prata om vikten av att leva hälsosamt, äta bättre, dricka mindre och att man ska ut och röra på sig mer.

Hur ser din resväg ut de kommande dagarna?

- Jag håller mig till småvägar och cykelbanor och kommer att ta mig upp mot Hudiksvall och sedan vidare mot Sundsvall.

Vad är dina intryck av Hälsingland hittills?

- Det är riktigt vackert här. Löven har slagit ut mycket mer här än i Mora där jag var för några dagar sedan. Nu ska jag ut och se mer av staden och vila ikväll.