Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan utlämnas för gammalt mord

Högsta domstolen ger klartecken för utlämning till Kosovo.

En man i Söderhamn misstänks ha skjutit ihjäl en man i en by i västra Kosovo i augusti 2006. Han har begärts utlämnad till landet för lagföring.

Högsta domstolen i Sverige har prövat ärendet och kommit fram till att det finns sannolika skäl för brottsmisstankarna mot mannen. Det finns inte något hinder mot utlämningen, enligt domstolen.

Mannen har en gång tidigare ställts inför rätta för händelsen, men dömdes då för vapenbrott. Han dömdes till ett år och fyra månaders fängelse och släpptes i slutet av år 2007.

För två år sedan beslutade dock Högsta domstolen i Kosovo om en ny rättegång i fallet. Mannen ska då inte ha kommit till den nya rättegången.

Efter det utfärdades en arresteringsorder mot söderhamnaren, som häktades av Hudiksvalls tingsrätt i höstas.

Ärendet ska nu lämnas över till den svenska regeringen för beslut.

– Vi menar att han inte skulle få en rättvis rättegång i Kosovo, säger mannens försvarsadvokat Per Wiesel. Högsta domstolen skickar sitt yttrande till regeringen. Jag ska prata med min klient om hur vi ska agera.