Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Gore, kan du

I veckan meddelade Al Gore att han bestämt sig för att skippa kött och andra animalier för alltid.

Beslutet togs efter ett lyckat provår som vegan. Det finns tre synnerligen starka skäl för att sluta äta kött. Kött är mord på människor, djur och natur.

En rykande färsk studie från professorn bakom 5:2-dieten, Valter Longo, visar att ett högt intag av animaliskt protein från kött och mjölk fyrdubblar cancerrisken för personer i medelåldern.

Över 85 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier. I reklamen från djurindustrin skildras djuren som harmoniska och lyckliga. Men i verklighetens köttindustri saknar djuren egenvärde och personlig omsorg.

En 100 kilo tung gris har mindre än en kvadratmeter golvyta och burhönan hålls på en yta mindre än ett A4-papper.

Kött och annat från djurriket orsakar en femtedel av världens växthusgasutsläpp. Dessutom kräver kött mycket mer mark, vatten och energi att producera än vad vegetabilier gör.

Visionen om det vegetariska samhället blir politiskt genomförbar först när tillräckligt många röstberättigad valt att skippa köttet. Kan en 64 år gammal karlakarl som Al Gore övergå till en växtbaserad kost så kan nog de flesta andra det också, även du.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel