Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan en intraprenad vara en akutåtgärd?

Jag vill påstå att jag är en av de mest erfarna i Ljusdals kommun vad det gäller att starta upp och driva intraprenader.

Syftet med intraprenad som driftsform är att ge möjligheter till ökat engagemang, inflytande och delaktighet för de anställda. Intraprenaden är en självständig resultatenhet med mer ansvar och befogenheter än normalt för verksamhet, ekonomi och personal.

Enheten är kommunalt ägd och personalen är anställd av kommunen. Detta ger givetvis en trygghet som innebär att medarbetarna får större frihet att utveckla sina egna idéer utan att för den skull ta steget fullt ut och starta eget företag. Det handlar mycket om det mervärde som en omvandling till intraprenad ska medföra för verksamheten. Detta mervärde ska vara en vinst i form av bättre kvalitet, bättre tillgänglighet, bättre arbetsmiljö eller lägre kostnad.

Det absolut viktigaste och mest avgörande är att initiativet måste komma ”underifrån”. Att utbildningsnämndens arbetsutskott nu har tillsatt en politisk arbetsgrupp för att hjälpa elever, föräldrar och lärare att starta en intraprenad är för mig förvånansvärt. Särskilt då frågan inte kommer från lärare, som är den enda aktuella gruppen, som kan få möjlighet att bedriva driftsformen.

Att över huvud taget attackstarta en intraprenad som en panikåtgärd är ett märkligt inslag! Syftet ska tydligen vara den att man tror att lösningen på det sjunkande elevantalet i Ramsjöhögstadium är att starta en ny driftsform!?

För mig blir det obegripligt och jag undrar om den politiskt tillsatta gruppen vet vad de håller på med?

Anne Hamrén (S)

ledamot i UN och intraprenör i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel